„Џонсон Мети“ и „Окта“ се најдоа на ранг листата „ЈИЕ ТОП 100“ на најголеми компании во Југоисточна Европа

- Advertisement -

Две компании од Северна Македонија се најдоа на ранг листата „ЈИЕ ТОП 100“ на најголеми компании во Југоисточна Европа во 2022 година, објавена денес од „СиЊуз“ (SeeNews), провајдер на деловни вести.

Хемиската компанија „Џонсон Мети“ е рангирана на 30. место со вкупни приходи од 2,5 милијарди евра, пораст од 19 отсто во однос на претходната година. На листата се најде и рафинеријата „Окта“, која е на 99. место.

- Advertisement -

„ЈИЕ ТОП 100“ ги рангира најголемите компании во Југоисточна Европа според вкупни приходи за фискалната година која заврши на 31 декември 2022. Публикацијата вклучува и ранг листи на најголемите банки и најголемите осигурителни компании во регионот.

Покрај геополитичките турбуленции, високата инфлација и намалената побарувачка, најголемите компании во Југоисточна Европа имаа двоцифрен раст во приходите и профитот во 2022, покажува рангирањето „ЈИЕ ТОП 100“.

- Advertisement -

Најголемите 100 компании во Југоисточна Европа ја завршија 2022 година со вкупни приходи од 223,9 милијарди евра, зголемување за рекордни 46 отсто во споредба со приходите на рангираните компании една година порано. Растот на профитот е уште позабележителен, 63 отсто, на вкупни 10,3 милијарди евра. Границата за рангирање, исто така, значително се зголеми во 2022 година, на 975,6 милиони евра од 699 милиони евра претходната година и е двојно поголема во споредба со 2012 година.

Најголемиот произведувач на нафта и гас во Романија, „ОМВ Петром“, во мнозинска сопственост на австриската „ОМВ“, ја задржа првата позиција во регионот втора година по ред. Приходите на компанијата се зголемија за повеќе од двапати, на 13,4 милијарди евра, додека профитот се зголеми за над трипати, на 2,1 милијарди евра.

- Advertisement -

Додека проблемите со енергетската безбедност поттикнати од војната во Украина беа први на глобалната агенда, нафтените и гасни компании имаа исклучително добра година. Вкупните приходи од продажбата на овие компании на ранг листата речиси се удвои на 87 милијарди евра и се двојно поголеми од оние во вториот најголем сектор – електрична енергија. Над една четвртина од сите компании на ранг листата работат во областа на нафтата и гасот, произведувајќи 39 отсто од вкупните приходи на сите компании на ранг листата „ЈИЕ ТОП 100“. Нивниот профит се зголеми повеќе од двапати и изнесува 4,4 милијарди евра, и покрај одлуките на некои влади да ги ограничат цените за горива и да воведат даноци на неочекуван профит.

Кога станува збор за компаниите за електрична енергија, нивните вкупни приходи се зголемени за 85 отсто, поради што станаа втор најголем сектор во регионот, заземајќи го местото на секторот трговија на големо и мало.

Покрај прекините во снабдувањето, растот во цените на енергенсите и пазарните интервенции на владите, компаниите во најголемите два сектори претставуваат речиси половина од сите компании на ранг листата „ЈИЕ ТОП 100“ и девет од најголемите десет компании во регионот се од овие два сектора.

Целата публикација „ЈИЕ ТОП 100“ е достапна за преземање овде.

(Denar.mk)

(фото: SEE News)

Сподели!
- Advertisement -