Скопјани добија ѓеврек со нов вкус-избран победничкиот рецепт од натпреварот „Смисли го кругот”

- Advertisement -

На 26-ти декември, во средното угостителско училиште „Лазар Танев“ во Скопје се одржа финалето од натпреварот за ѓеврек со нов вкус „Смисли го кругот“. Жири комисијата го прогласи за победнички рецептот на Маја Лазаревска- ѓеврек кој нуди прекрасни вкусови на сусам, јаболко и младо сирење.
Кога го прочитав повикот сакав да си поиграм со хемијата во позадина, но да се задржат она што се основни карактеристики на ѓеврекот: богата и силна арома на сусам (затоа го потпеков дополнително, за да ја појачам аромата), крцкава надворешност и мека внатрешност. Меѓутоа го направив и со нешто што е македонска локална состојка -тетовското Делишес јаболко. Додадов и малку кремасто младо сирење за да може да се втопи полека во печењето и да стои како некој позадински вкус. Тоа ми беше идејата, ѓеврекот да остане како интересен рецепт за учениците и нов вкус за пробување.“ изјави победничката Маја Лазаревска.

Членови на жири комисијата кои ги оценуваа рецептите беа Анета Реџепагиќ- професорка по практична настава-пекар; Влатко Ѓорѓиевски-професор по практична настава-готвач, професори во СУГС „Лазар Танев“- Скопје, готвачот Антонио Ѓорѓиевски од програма „Кулинари.мк“/АРНО и претставник од донаторите-спроведувачи на проектот, Jордан Бајрактаров- комесар на Сојуз на извидници на Македонија 

- Advertisement -

Натпреварот беше отворен за сите жители од Скопски плански регион кои беа повикани да пратат рецепт во кој ѓеврекот го задржува својот кружен облик и нуди нови, локални, вкусови и текстури. Оваа иницијатива побуди голем медиумски интерес и огладне многу Скопјани кои преку традиционалните и новите медиуми даваа поддршка за ииновација на традиционалното кружно печиво. Во следната фаза од проектот, победникот од финалето ќе има задолжение да ги научи младите ученици (готвачи и пекари) од СУГС „Лазар Танев“ како се подготвува рецептот преку обуки на кои тие ќе учествуваат.
Натпреварот се спроведе во рамки на проектот „Кулинари во акција – социјално претприемништво за импакт“ кој е иницијатива на АРНО која се имплементира во соработка со СУГС „Лазар Танев“- Скопје. Оваа иницијатива се спроведува со поддршка од Европската Унија во рамки на проектот „Младите – агенти на променa“ кој го спроведуваат Центар за Интеркултурен Дијалог, Сојуз на извидници на Македонија и Центар за истражувања и анализи НОВУС.

Сподели!
- Advertisement -