Вештачка интелигенција дизајнираше батерија со 70% помалку литиум

- Advertisement -

Вештчка интелигенција одигра клучна улога во создавањето одржлив дизајн на батерија со намалена количина на скапиот литиум. Нејтан Бејкер, научник во Microsoft, го предводел продектот за создавање на новата батерија.

Научниот тим се фокусирал на зголемување на ефикасноста на батериите со истражување алтернативни електролитски материјали. Со помош на вештачка интелигенција биле испитани 23,6 милиони потенцијални материјали, прилагодувајќи ја утврдената структура на електролитите. Во рок од неколку месеци алгоритамот за вештачка интелигенција идентификувал стотина стабилни кандидати, забрзувајќи го процесот кој инаку би траел со години. На крајп дизајнирале и направле батерија која користи 70% помалку литиум од некои конкурентни дизајни.

- Advertisement -

Биле мористени најмодерни методи, но она што е најбитно е дека се е тестирано. Многу е тешко да се прават предвидувања, но тешко е да се увери некого да инвестира во експерименти, вели Рафаел Гомез Бмбарели од Институтот за технологија Масачусетс,ко ј не бил директно вклучен во проектот.

Соработката се проширила и надвор од ЕУ со Виња Муругесан и неговите колеги во американската Национална лабораторија Pacific Northwest, во сојузната држава Ваинготн.

- Advertisement -

Откако вклучиле дополнителни критериуми за изор, кои ги предложил тимот на Муругесан, научниците синтетизирале единствен електролит. Муругесан го забележал неконвенционалниот апсект на тој електролит.

„Се истакнуваше затоа што е половина од она што очекував дека атомите на литиум ќе ги замениме со натриум. Тоа е многу нов рецепт за електролит, а спојувањето ан двата елементи ги отвора прашањата за основната физика за тоа како работи материјалот во батеријата“ објаснува Муругесан.

- Advertisement -

(New Scientist)

(фото: Max Pixel)

Сподели!
- Advertisement -