Атлас за вкусови, светскиот атлас за храна, на крајот на минатата година, како и секогаш, објави годишно рангирање на најдобрите светски кујни, јадења, градови со најдобра гастрономска сцена, ресторани, како и листа на најдобрите светски јадења и состојки, пренесува Punkufer.
Најдобро оценетите кујни во светот се рангирани според просечната оценка на најквалитетните јадења и прехранбени производи во секоја земја.
На гастрономската платформа TasteAtlas има повеќе од 10 илјади јадења и пијалоци, традиционални јадења и автентични ресторани. Годишните ранг листи беа креирани врз основа на речиси 400.000 оценки за храна и 115.000 оценки за прехранбени производи.
Врз основа на тие оценки, беа избрани 50-те најдобри намирници од секоја кујна, а најдобро оценетите кујни во светот беа рангирани според просечната оценка на најдобро оценетите јадења и прехранбени производи од секоја земја.
Италијанската кујна е прогласена за најдобра кујна во светот. Второто место го зазеде јапонската кујна, со вкупно ист број поени како и италијанската кујна, но овој ден предноста се должи на подобриот рејтинг на најдобро оценетото јадење – пицата, а третото место и припадна на грчката кујна.
На листата на 100 најдобри светски кујни Србија го зазеде 20-то место, а како најдобро оценета храна ги наведуваат пиротскиот железен колбас, куленот Петровац, зелката Футос, сирењето Миро, Ужичката пршута и уште 88 артикли.
Српската кујна е веднаш зад хрватската кујна на 19-то место, но и двете кујни имаат ист рејтинг – 4,45,. По Србија е Унгарија, а од земјите во регионот, Босна и Херцеговина е на 27 место, Бугарија и Романија се на 29 и 30 позиции, а Македонија е на 61 место.
Извор – Bizlife
Фото – Commons.Wikimedia