Една нова студија открива дека редовното консумирање кафе значително го намалува ризикот од развој на Паркинсонова болест поради невропротективните ефекти на кофеинот. Најновото истражување истакнува уште една здравствена придобивка од кафето, укажувајќи на врската меѓу консумирањето кафе и намалениот ризик од развој на Паркинсонова болест.
Анализирајќи ги податоците од 184.024 луѓе на просечна возраст од 13 години, меѓународен тим на научници открил дека оние кои пијат кафе имаат помала стапка на појава на Паркинсонова болест во споредба со оние кои не пијат кафе. Понатамошната анализа на примероците на крв од стотици пациенти со Паркинсонова болест открила обратна врска меѓу ризикот од појава на Паркинсонова болест и нивото на метаболити на кофеин, како што се параксантин и теофилин.
Оваа студија покажува обратна поврзаност меѓу консумирањето кафе со кофеин и ризикот од Паркинсонова болест во една од најголемите анализирани групи во светот, со повеќе од 20 години следење на учесниците во студијата, велат авторите на студијата, објавена во списанието Neurology.
Додека претходните студии ја документираа врската меѓу кафето и Паркинсоновата болест, новото истражување уникатно се фокусира на биомаркерите на внесот на кофеин долго пред да се манифестира болеста. Откриено е дека првите 25% од оние кои пијат кафе имаат 40% помали шанси да развијат Паркинсонова болест отколку оние што не пијат кафе. Намалувањето на ризикот варира од 5% до 63% во различни земји.
Студијата ја задржува оваа поврзаност дури и кога се земаат предвид други фактори како што се пушењето и консумирањето алкохол, иако тоа не докажува директна причинско-последична врска. Сепак, забележливо е заштитното дејство на кофеинот и неговите компоненти врз мозокот.
Овие невропротективни ефекти се во согласност со нашите наоди, кои открија обратна поврзаност меѓу кофеинот, параксантинот и теофилинот и честотата на појава на Паркинсонова болест, објаснија авторите на студијата.
Влијанието на кофеинот врз протокот на допамин во мозокот може да ги објасни овие заштитни ефекти. Паркинсоновата болест се карактеризира со намалено ниво на допамин поради губење на нервните клетки во регионот на мозокот substantia nigra.
Кофеинот, исто така, има неочекуван ефект врз способноста на мозокот да учи.
(Science Alert)
(фото: Pxhere)