Истражувачи од Германија направија проѕирен материјал за одржливи градби

- Advertisement -

Истражувачи од германскиот Технолошки институт во Карлсруе (KIT) претставија материјал на база на полимер со уникатни својства. Овој материјал пропушта сончева светлина, одржува поудобна внатрешна клима без дополнителна енергија и се чисти самостојно, а во иднина може да ги замени стаклените компоненти во ѕидовите и покривите.

Зголемувањето на природната светлина во зградите е популарно и може да доведе до заштеда на трошоците за енергија. Сепак, традиционалните стаклени покриви и ѕидови носат и проблеми како отсјај, недостаток на приватност поради проѕирноста и прегревање.

- Advertisement -

Истражувачите од Институтот за технологија на микроструктура (IMT) и Институтот за лесна технологија (LTI) во KIT сега развија нов метаматеријал базиран на полимер кој комбинира различни својства и може да ги замени стаклените компоненти во градежништвото во иднина.

Овој микрофотоничен мултифункционален метаматеријал (PMMM) базиран на полимер се состои од микроскопски пирамиди направени од силикон. Овие микропирамиди се околу десет микрометри, што е околу една десеттина од дијаметарот на влакното. Овој дизајн му дава на PMMM неколку функции: дифузија на светлина, самочистење и ладење со зрачење додека одржува високо ниво на транспарентност.

- Advertisement -

„Клучна карактеристика е способноста ефикасно да се зрачи топлина преку долгиот брановит инфрацрвен преносен прозорец на Земјината атмосфера, ослободувајќи топлина во ладното пространство на вселената. Ова овозможува пасивно ладење со зрачење без трошење електрична енергија“, објаснува Брајс Ричардс, професор во IMT и LTI.

Во лабораторија и во експерименти на отворено под реални надворешни услови истражувачите ги тестирале својствата на материјалот и ја измериле неговата пропустливост и расејување на светлината, својствата на рефлексија, способноста за самочистење и перформансите на ладење користејќи модерна спектрофотометрија. На тестовите било постигнато ладење од 6 °C во споредба со температурата на околината. Покрај тоа, материјалот покажал висока спектрална пропустливост или проѕирност од 95%. За споредба, стаклото обично има проѕирност од 91% процент. Во исто време, микропирамидалната структура расфрла 73% проценти од сончевата светлина, што резултира со облачен изглед. Кога материјалот се користи за покриви и ѕидови, тој обезбедува светли, но сепак заштитени приватни простори за работа и живеење.

- Advertisement -

„Нашиот новоразвиен материјал има потенцијал да се користи во различни области и дава значителен придонес за одржлива и енергетски ефикасна архитектура“, објаснува Ричардс.

(Vidi.hr)

Сподели!
- Advertisement -