Потрошувачката на енергија во Кина по лице за прв пат ја надмина европската

- Advertisement -

Потрошувачката на енергија во Кина по лице за прв пат ја надмина европската минатата година, додека побарувачката од технологијата и производствените индустрии продолжи да расте.
Според годишниот статистички преглед на Институтот за енергија, земјата го зголеми производството на јаглен, но додаде и повеќе капацитет за обновливи извори од остатокот од светот заедно. Ова значи дека јаглеродниот интензитет на неговата енергија всушност опаѓа.

Кинеската потрошувачка е поттикната од проширувањето на центрите за податоци, 5G инфраструктурата и полнењето на автомобили, додека многу фабрики исто така работат со полна пареа за да ја задоволат побарувачката за стоки во странство.

- Advertisement -

„Не треба да ги игнорираме енергијата и емисиите што Европејците ефикасно ги извезуваа во кинеските производители“, рече Ник Вејт, извршен директор на EI.

Се зголемуваат доказите дека зависноста од фосилни горива во големите напредни економии можеби го достигнала врвот. Во Европа, тие сочинуваа помалку од 70% од примарната енергија минатата година за прв пат по индустриската револуција, благодарение на помалата побарувачка и растот на обновливите извори на енергија, според EI.

- Advertisement -

Ова ја нагласува дилемата за декарбонизација за многу земји. Ако падот на потрошувачката на енергија и емисиите во Европа едноставно го зголемува производството на јаглерод на друго место, политиките за справување со глобалните климатски промени не функционираат.

Употребата на јаглен, исто така, се зголеми во Индија минатата година во услови на брз економски раст. Според статистичкиот преглед, за прв пат земјата потрошила повеќе загадувачко гориво од Европа и Северна Америка заедно.

- Advertisement -

„Големата слика маскира различни енергетски приказни кои се играат во различни географии“, рече Вејт. „Во напредните економии, гледаме знаци на врвна побарувачка за фосилни горива, што е во спротивност со економиите на глобалниот југ, за кои економскиот развој и подобрувањата на квалитетот на животот продолжуваат да го поттикнуваат растот на фосилните горива.

(Seebiz.eu)

Фото – Wikimedia

Сподели!
- Advertisement -