Пиењето дури и мали количини алкохол го скратува животниот век, покажуваат бројни ригорозни студии. Прегледот на дури 107 релевантни студии анализираше како алкохолот влијае на ризикот од смртност и откри дека само погрешните студии сугерираат дека умереното пиење е корисно.
Луѓето треба да бидат скептични во однос на тврдењата што индустријата ги турка низ годините, вели Тим Стоквел од Универзитетот Викторија во Канада. Стоквел го истакнува интересот на индустријата за промовирање на алкохолот како корисен, спротивставувајќи се на неговата поврзаност со ракот.
Стоквел инсистира на тоа дека луѓето треба да бидат информирани дека умереното пиење алкохол не е корисно. Можеби не е толку ризично како многу други работи што ги правите, но важно е потрошувачите да бидат свесни за тоа, вели тој. Исто така, се залага за предупредувачки етикети за да се информираат потрошувачите на ризиците.
Научниците се потпираат на краткорочни студии за навиките за пиење за да промовираат апстиненција од алкохол. До 2000-тите години многу такви студии сугерираа крива во форма на J меѓу консумирањето алкохол и ризикот од смртност. Овие студии сугерираат дека оние кои пијат лесно имаат помал ризик од смрт во споредба со оние кои не пијат, но дека поголемата потрошувачка на алкохол нагло го зголемува тој ризик.
Стоквел еднаш верувал дека оваа врска е добро воспоставена, но подоцнежните истражувања откриле значителни недостатоци во овие студии. Главниот проблем е што многу студии не ги споредуваат доживотните апстиненти со сегашните алкохоличари. Наместо тоа, тие често ги споредуваат сегашните алкохоличари со поранешните алкохоличари, кои можеби престанале да пијат поради здравствени проблеми, искривувајќи ги резултатите.
Огромното мнозинство на студии, според наше мислење, не се занимаваат со овој потенцијален извор на пристрасност, нагласува Стоквел. Неговиот тим открил дека само шест од 107 прегледани студии адекватно се однесуваат на овие предрасуди, а ниту една не покажала намален ризик со умерено пиење. Нивното истражување е објавено во списанието Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
(New Scientist)
(фото: Pxhere)