Научниците од Универзитетот Харвард издадоа остро предупредување за црвеното месо, повикувајќи ја јавноста да го намали внесот на такво месо. Тие анализирале податоци од повеќе од 200.000 учесници во текот на 36 години за да откријат што му прави хеминот на нашето здравје.
Хеминот, всушност, е облик на железо, кое најлесно се апсорбира од човечкото тело, а го има во различни видови месо, вклучувајќи говедско, јагнешко и некои видови риби, но научниците открија значајна врска меѓу овој вид железо и појавата на дијабетес тип 2.
„Оваа студија ја нагласува важноста на изборот на здрава исхрана во превенцијата на дијабетесот. Намалувањето на внесот на хемин, особено од црвеното месо и усвојувањето на повеќе растителна исхрана може да бидат ефективни стратегии за намалување на ризикот од дијабетес“, вели Френк Ху, професор по исхрана и епидемиологија.
Дијабетесот тип 2, состојбата која е виновна за скоковите на шеќерот во крвта, е под влијание на голем број фактори, вклучувајќи гени, возраст и телесна тежина. Заболените често чувствуваат прекумерна жед, замор и често мокрење, иако некои не покажуваат никакви симптоми.
Долгорочните импликации на дијабетес тип два, истакнуваат истражувачите, вклучуваат зголемен ризик од деменција, намалување на менталната острина, што погодува речиси милион лица низ ОК.
Резултатите од студијата на Харвард откриле дека учесниците кои консумирале најмногу хемин имале 26% поголем ризик да развијат дијабетес тип 2 од оние кои консумирале најмалку. Хемин, исто така, претставува повеќе од половина од ризикот од дијабетес тип 2 поврзан со непреработеното црвено месо.
Ова се несомнено загрижувачки резултати, но научниците сугерираат дека можете да го ублажите овој ризик со замена на црвеното месо со храна од растителна основа секој ден. Храната како мешунките, јаткастите плодови, семките и сувото овошје се добар избор.
Но, научниците додаваат дека се потребни дополнителни истражувања за да се разбере целосниот ефект. Нивната група примероци била 79% жени, претежно бела раса, и покрај зголемениот ризик од дијабетес тип 2 кај луѓето од африканско, африканско карипско и јужноазиско потекло.
(Poslovni Dnevnik)
(фото: Pixabay)