TasteAtlas објави листа на најдобрите супи во светот, а на прво место е парагвајското јадење бори-бори. Бори-бори е обилна парагвајска супа со месо (обично говедско или пилешко), меки кнедли кои се состојат од пченкарно брашно и сирење, како и зеленчук како моркови, целер и кромид.
Супата традиционално е зачинета со ловорови лисја, каранфилче и магдонос, а шафранот и дава богата златна боја, според TasteAtlas. Бори-бори е особено популарно јадење во студените зимски месеци, иако понекогаш се јаде и во текот на летото.
Бори-бори се препорачува да се сервира топло, посипано со магдонос и рендан пармезан од страна. Супата е многу богата со хранливи материи, а има многу варијанти, како онаа со додавање на парчиња пилешко на скара.
На второ место е равон, уникатно индонезиско јадење, додека третото е друго јадење од истата земја – сото бетави, односно говедска супа составена од парчиња месо и отпадоци кои нежно се динстаат во супа од кокосово млеко.
Меѓу првите 50 е и белата супа, за која TasteAtlas вели дека е традиционална супа која е популарна во Србија. Се подготвува од комбинација на пилешко бело месо, јајца, компири, кромид, брашно, моркови, магдонос и зачини. Некои верзии вклучуваат и лажица кисела павлака која се додава во чинијата при сервирање.
Оваа супа традиционално се јаде како предјадење, но во текот на летото може да се служи и како главно јадење за ручек. Ако се подготви како главно јадење, супата ќе содржи повеќе компири и обично ќе се служи со свежа салата од зелена салата.
Името на садот се однесува на доминантната боја на состојките, белата. Интересно е што ако во супата се додаде оцет, таа се нарекува кисела супа, што е традиционален лек за мамурлак.
(Bizlife)
(фото: TasteAtlas)