Научници од технолошкиот универзитет Нанјанг во Сингапур создадоа биоразградлива обвивка за храна која ја менува бојата кога храната што ја штити се расипува. Обвивката има и антибактериски својства кои можат да ја заштитат храната од микробна контаминација.
Оваа одржлива обвивка за храна е направена од фрлени семки од овошје од авокадо, што ќе го намали отпадот и користи скроб од миризливи семиња од дуријан и џекфрут или нангка.
Истражувачите велат дека екстрактот од семето од авокадо, што се користи во обвивката за храна, содржи катехин и хлорогена киселина, кои помагаат да се спречи оксидацијата и да се запре растот на штетните бактерии како Staphylococcus aureus, кој произведува токсини кои можат да доведат до труење со храна.
Семките од авокадо содржат природно соединение наречено персеорангин кое е чувствително на промени во pH и ја менува бојата на различни pH нивоа, во зависност од тоа колку е алкално или кисело.
За да укаже на расипување на храната, обвивката се менува од проѕирно жолта во темно кафеава боја кога азотни соединенија се произведуваат од бактерии кога амино киселините во храната богата со протеини како што се морските плодови и месото се разградуваат.
При тестирањето паметната обвивка може да предупреди на расипување на храната до два дена пред ракчињата да ја изгубат бојата и да испуштаат непријатни мириси. Ова визуелно предупредување може значително да го подобри следењето на свежината на храната и потенцијално да спречи болести со тоа што ќе ги одврати луѓето да купуваат и јадат храна која можеби изгледа свежо, но почнала да скапува.
Водечкиот автор на студијата, професорот Вилијам Чен, директор на Програмата за наука и технологија за храна на NTU, рече: „Ние развивме нова обвивка за храна која се очекува да има големо влијание врз намалувањето на отпадот од храна со искористување на моќта на природата, особено против расипувачки соединенија во отфрлените јами од авокадо“.
„Обвитката може добро да им служи на производителите на храна, бидејќи тие сè повеќе сакаат да го намалат отпадот и дополнително да ги оптимизираат занемарените елементи од циклусот на производство на храна, како што се семињата. Користење на претходно отфрлени семки од џекфрут, семки од дуријан и јами од авокадо, нов метод за производство на обвивки за храна Смислено од професорот на NTU, Вилијам Чен е убедлив пример за тоа како можеме да се свртиме кон природата за да постигнеме поголемо зелено влијание, рече Мирте Госкер, директор на Институтот за добра храна во Азија Пацифик.
(Vidi.hr)