Хрватска со сопствено производство покрива околу 67 отсто од домашните потреби за месо. Тугомир Мајдак, државен секретар во Министерството за земјоделство, шумарство и рибарство, во емисијата Студио 4 рече дека во Европа во изминатите 20 години има стагнација во производството на месо, што значи стагнација во сточарството.
-Најмногу опаѓа производството на овчо и козјо месо, потоа говедско, а нешто помалку свинско месо. Единствено зголемување има кај производството на живинско месо. Долгорочните проекции покажуваат дека тоа ќе продолжи да биде случај, рече тој.
Тој додава дека производството на месо се одвива само во неколку земји. Кога зборуваме за свинско месо, тие се големи производители кои го покриваат пазарот не само во ЕУ, туку и во далечните земји како Кина. Тоа се Германија, Шпанија, Данска, Холандија, земји кои се високо специјализирани за одредено сточарско производство на модерни фарми со интензивно производство.
Тој нагласува дека во Хрватска дел од производството се одвива во еколошки услови, екстензивни услови, па затоа е тешко да се споредува. Преку програмите сакаме да ги поттикнеме производителите кои се конкурентни и имаат способност и работна сила да стигнат до најразвиените земји, рече Мајдак.
(Seebiz)
Фото- Pixabay