Миризливиот восок доби на популарност како стилска и ароматична алтернатива на традиционалните свеќи и темјан. Овие мали, миризливи восочни парчиња ослободуваат пријатни ароми кога се загреваат без отворен пламен. Се продаваат како несогорувачки, без чад и нетоксични и често се сметаат за побезбедни опции за ароматерапија во затворен простор. Сепак, неодамнешно истражување ја оспорува оваа претпоставка, откривајќи дека миризливиот восок може да придонесе за загадување на воздухот во затворените простории со емитување испарливи органски соединенија (VOCs) и генерирање наночестички.
И покрај тоа што не се пали, ароматизираниот восок може да ослободи поголеми количини на VOCs од миризливите свеќи. Ова се должи на нивната висока концентрација на мирис и зголемената површина на стопениот восок. Производителите ја промовираат оваа карактеристика, нагласувајќи колку ефикасно топењето на восокот ги дистрибуира мирисите во затворени простории. Сепак, овие VOCs, првенствено монотерпени и монотерпеноиди, реагираат со атмосферскиот озон дури и при ниски концентрации.
Кога овие соединенија комуницираат со озонот во затворен простор, тие предизвикуваат секундарни хемиски реакции, што доведуваат до формирање на нови честички во воздухот. Во средини со ниски нивоа на азот моноксид, што е типично за внатрешни простори, оваа реакција промовира формирање на нови честички NPF. Додека топењето на восокот не произведува видлив чад, тие го олеснуваат создавањето на нанозагадувачи, што потенцијално влијае на квалитетот на воздухот во затворените простории.
Истражувачите од Универзитетот Пердју спроведоа сеопфатни проценки на овој процес во контролирана станбена средина. Користејќи напредни инструменти како што се зголемувач со висока резолуција за скенирање на големината на честички за мобилност (PSMPS) и масен спектрометар, научниците покажаа дека топењето на миризлив восок значително ги зголемува концентрациите на наночестички во затворен простор. Нивоата на овие наночестички се споредливи со оние произведени од миризливи свеќи, шпорети на гас, дизел мотори и мотори на природен гас.
Свежиот мирис на боровите дрвја во шумата е оживувачки, но реплицирањето на таа арома во затворен простор со хемиски производи внесува несакани загадувачи. Освежувачите на воздухот, топењето на восокот, средствата за чистење на подот и дезодорансите ослободуваат испарливи хемикалии кои реагираат со озонот, формирајќи наночестички способни да навлезат длабоко во белите дробови. Овие новоформирани наночестички можат да се шират на други органи, предизвикувајќи потенцијални здравствени ризици.
(The Bright Side)
(фото: Pristine Aroma)