Сараевскиот ќебап аплицира за ознака на географско потекло од ЕУ

- Advertisement -

Сараевскиот ќебап е официјално заштитен како бренд со ознака на географско потекло во Босна и Херцеговина. Тој процес беше завршен минатата година, а беше најавена и заштитата на сараевскиот сомун, но здружението на ќебапчии од тој град не запира тука. Како што е најавено, тие ќе ја започнат постапката овој специјалитет да добие ист третман во Европската Унија.

Во согласност со одредбите од Регулативата за системи за квалитет на прехранбени производи, исполнети се условите за поднесување барање за регистрација на заштитена географска ознака на ниво на ЕУ. Постапката се започнува со поднесување барање до Агенцијата за безбедност на храната на Босна и Херцеговина, која го доставува предлогот до Европската комисија.

- Advertisement -

Сараевските ќебапи се произведуваат на ограничена територија на Босна и Херцеговина што ја вклучува административната област на Сараевскиот кантон, а нивната заштита се базира на нивниот углед и долгогодишната традиција на производство.

– Босна и Херцеговина во моментов е првата земја во процес на пристапување кон Европската Унија од нашиот регион која има прехранбен производ регистриран во регистарот на географски ознаки на потекло на ЕУ – сирење Ливањ, додека два други производи – екстра девствено маслиново масло од Херцеговина и Гаташки кајмак од Мешина – се во процес на регистрација на географска ознака на потекло – соопшти Агенцијата за безбедност на храната на Босна и Херцеговина, најавувајќи дека ќе обезбеди сета потребна експертска и техничка поддршка на Здружението на сараевски ќебапи во процесот на регистрација на географска ознака на потекло на ниво на Европската Унија.

- Advertisement -

Како што еднаш објави порталот „Бизнис и финансии“, овие специфични ќебапи се еден од најважните и најпознатите специјалитети на Босна и Херцеговина и се продаваат и во регионот и во светот.

Во ќебапиниците низ Сараево, најчесто се служат порции од пет или 10 ќебапи, во лепче, со чаша ладно кисело млеко или јогурт. Се прави од посебни делови од месо и, освен мелено говедско месо, се користи само сол и се пече на скара. Во извештајот на Агенцијата за безбедност на храната, исто така, се наведува дека суровиот поединечен производ од сараевскиот ќебап треба да биде со традиционална должина од „четири прста споени“ (помеѓу шест и 10 сантиметри), со дијаметар од еден до два сантиметри и просечна порција (10 парчиња) со тежина од 200 до 250 грама.

- Advertisement -

Се наведува дека доколку ја добијат оваа етикета, производителите на сараевски ќебап ќе се најдат рамо до рамо со производителите на други прехранбени производи кои го заштитиле името на своите производи. Повеќе од 8.000 прехранбени и земјоделски производи се заштитени на глобално ниво, а речиси половина од нив се производи со заштитено географско потекло регистрирани во Европа. Најпознати од нив се шампањот од шампањ, грчкото фета сирење, швајцарските и француските сирења, автохтоните сорти овошје и зеленчук итн. Вредноста на трговијата со овие производи само во ЕУ, според некои извори, надминува 55 милијарди евра годишно и претставува 15 проценти од вкупниот европски извоз на храна и пијалоци.

(Politika.rs)

Фото – Pixabay

Сподели!
- Advertisement -