Научниците создадоа нов вид хибридна храна со одгледување говедски клетки во ориз

- Advertisement -

Корејските научници создадоа нова хибридна храна со вградување на лабораториски месни клетки во зрната ориз и нудејќи одржливо протеинско решение.
Во обид да се справат со еколошкиот проблем предизвикан од растечкото глобално население и производството на храна, корејските научници развија иновативен пристап кон месото одгледано во лабораторија. Наместо традиционалните методи, тие создадоа хибридна храна, одгледувајќи говедско маснотии и мускулни клетки во зрната ориз.

Биомолекуларниот инженер Сохјеон Парк од Универзитетот Јонсеи замислува иднина во која смесата, слична на мешавина од мелено месо и ориз, би можела да го намали притисокот од побарувачката на храна.

Замислете да ги добиваме сите хранливи материи што ни се потребни од протеинскиот ориз одгледан во клетки, истакнува Парк, нагласувајќи ги нутритивните придобивки од тој хибрид. Истражувањето поврзано со него беше објавено во списанието Matter.

- Advertisement -

Оризот, кој вообичаено содржи 80 проценти скроб, може да послужи како одличен супстрат за животинските клетки одгледувани во лабораторија, за развој на ткивото. Со премачкување на зрната ориз со риба желатин и ензими, научниците ги одгледувале со матични клетки од кравји мускули и маснотии. Добиениот хибриден ориз покажа зголемена сила и кршливост, со 8 отсто повеќе протеини и 7 отсто повеќе масти од нетретираниот ориз.

Хибридното производство на ориз се покажа како еколошки поодржливо и поекономично во споредба со традиционалното производство на говедско месо. Тимот пресметал дека производството на хибриден ориз создава само 6,27 килограми јаглерод диоксид на 100 грама протеини, додека производството на говедско месо за истата количина ослободува 49,89 килограми CO2. Дополнително, се проценува дека хибридниот ориз ќе ги чини потрошувачите околу 15 отсто од цената на говедското месо по килограм.

- Advertisement -

Значајно е што профилот на вкусот на оризот се промени со додавање на говедски мускули и маснотии, со воведување различни соединенија за мирис. Научниците веруваат дека овие варијации би можеле да бидат интригантни за кулинарски експерименти. Иако процесот на производство треба да се подобри за да се скрати времето на производство, научниците гледаат огромен потенцијал за оваа хибридна храна базирана на жито.

Извор: Science Alert

Фото – peekpx

Сподели!
- Advertisement -