Белгиски климатолози ги одгледуваат крушите на иднината

- Advertisement -

Во белгиската провинција Лимбург еден од овоштарниците во центарот на областа во облик на круша се издвојува како необичен. Има група од 12 проѕирни куполи, подигнати високо на ѕид од огледала над околниот природен парк.

Внатре во куполите истражувачи одгледуваат круши во контролирана средина која симулира како климатските промени ќе влијаат на регионот во 2040 година. Нивната цел е да видат што им носи глобалното затоплување на европските овоштари.

- Advertisement -

„Очекуваме повеќе топлотни бранови и помалку врнежи, па повеќе суши и поплави. И воопшто, малку повисока температура“, вели Франсоа Рино, вонреден професор на Универзитетот Хазелт, за симулираната клима внатре во куполите.

Раните резултати од жетвата во 2023 година покажуваат дека белгиските круши може да бидат поштедени од некои од најлошите влијанија на климатските промени – кои научниците очекуваат дека ќе ги намалат приносите на некои култури и ќе ги зголемат трошоците за наводнување за одгледувачите кои се борат со сушата.

- Advertisement -

„Влијанието на климатските промени врз квалитетот на крушите во симулацијата во 2040 година беше многу мало. Сепак, откривме разлика во тоа како функционира екосистемот“, додава Рино, истакнувајќи дека претходната сезона на растење во симулацијата во 2040 година се чини дека резултирала со тоа што екосистемот апсорбира повеќе CO2.

Само една година не може да ги забележи повремените екстремни временски услови и други климатски промени кои можат да направат хаос на земјоделските култури. Затоа, тригодишниот експеримент ќе опфати три берби.

- Advertisement -

Годинешната берба на круши во 2040 година се проучува во Фландрија во Центарот за постбербена технологија (VCBT) за да се провери големината на овошјето, цврстината и содржината на шеќерот и да се споредат со крушите одгледувани во куполи кои ја симулираат денешната клима.

„Ако имаме повисока температура на дрвјата, крушите се помеки и имаат повеќе шеќер“, вели истражувачот на VCBT, Дориен Ванхис.

Тоа е лоша вест за одгледувачите. Помекото овошје преживува пократок период на складирање, со што се намалува количината на круши што одгледувачите можат да ја продадат.

Поплави, град и суша веќе ги погодија европските одгледувачи на круши во последниве години, бидејќи климатските промени почнаа да влијаат на моделите на раст. Според Светската асоцијација за јаболка и круша, производството на круша во Белгија се очекува да падне за 27% оваа година поради фактори како невообичаено рано цветање и невообичаено доцниот мраз.

(N1)

(фото: Pexels)

Сподели!
- Advertisement -