Нaучници создадоа ГМО златна марула со поголема количина витамин А

- Advertisement -

Научници од Политехничкиот универзитет во Валенсија (UPV), Шпанија, развија генетски модифицирана златна марула богата со витамин А, хранлива материја неопходна за функцијата на имунолошкиот систем, видот и развојот.

Нивниот успех може да понуди нов начин за справување со глобалниот недостаток на витамини и подобрување на јавното здравје.

- Advertisement -

Тимот претходно го зголеми бета-каротенот, соединение кое се претвора во витамин А во нашите тела, кај роднина на растението тутун, Nicotiana benthamiana. Тие сега примениле слични техники за зелената салата (Lactuca sativa). Бета-каротенот, нормално складиран во хлоропластите кои ја поттикнуваат фотосинтезата, морал да се премести за да се избегне мешање во фотосинтезата на растението.

На листовите им се потребни каротеноиди како што е бета-каротен во фотосинтетичките комплекси на хлоропластите за нивно правилно функционирање. Кога хлоропластите произведуваат премногу или премалку бета-каротен, тие престануваат да функционираат и листовите на крајот умираат, вели молекуларниот биолог Мануел Родригез Консепсион од UPV.

- Advertisement -

Со воведување на бактерискиот ензим crtB тимот ги конвертира хлоропластите во хромопласти,кои складираат повисоки нивоа на бета-каротен. Научниците, исто така, ги подложиле растенијата на третмани со светлина со висок интензитет, создавајќи повеќе пластоглобули, кои служат како единици за складирање.

Стимулирањето на создавањето и развојот на пластоглобули со молекуларни техники и интензивни третмани со светлина не само што ја зголемува акумулацијата на бета-каротен, туку и неговата биорасположивост, објасни молекуларниот биолог Лука Морели од UPV.

- Advertisement -

Ова откритие може да ја зголеми биорасположивоста на витаминот А, олеснувајќи ја неговата апсорпција за време на варењето. Зголемената пропорција на бета-каротен дури и пожолтува зелената салата, поради што го добила името златна салата.

Претходна студија од 2023 година ја истакна важноста за справување со дефицитот на витамин А ширум светот, особено кај недоволно ухранетите популации. Недостатокот на микронутриенти, познат и како скриен глад, сè уште е голем проблем во многу земји, истакнаа шпанските научници.

Нивната студија е објавена во весникот Plant Journal.

(Science Alert)

(фото: IBMCP)

Сподели!
- Advertisement -