Asahi Shuzo, компанијата која стои зад популарниот јапонски бренд за саке Dassai, планира да испрати состојки за саке до Меѓународната вселенска станица (ISS) за да ферментира многу посебен пијалак. Доколку успеат, само едно шише од 100 милилитри ќе биде понудено на продажба по цена од 100 милиони јени или околу 653.000 долари.
„Нема гаранција за 100% успех“, забележува Соја Јуатсуки, претставник на дестилеријата задолжена за проектот Asahi Shuzo. Тој додава дека разликата во гравитацијата може да влијае на тоа како топлината се пренесува низ течноста, што може да предизвика различен процес на ферментација во вселената отколку на Земјата.
Компанијата и плати на Јапонската агенција за истражување на воздухопловството за пристап до експерименталниот модул Kibo, дел од Меѓународната вселенска станица (ISS) развиен од Јапонија, каде што може да се спроведат тестови во специјална микрогравитациска средина.
Националната вселенска агенција соопшти дека нема да коментира за приватно финансираниот проект, пренесува CNN.
Сакето е пијалак направен од јапонски ориз, вода и коиџи (ориз кој претрпел сахарификација и се користи за претворање на скробот во оризот во ферментирачки шеќери). Вообичаено потребни се околу два месеци за да се заврши серијата прецизни чекори кои вклучуваат парење, мешање и ферментација.
Пијалакот се пие од специјални чаши во различни прилики – од венчавки до оброци во ресторани izakaya, слични на пабови – и неодамна беше додаден на листата на УНЕСКО за нематеријално културно наследство на човештвото.
Dassai, што значи „фестивал на видра“ на јапонски – е еден од најпопуларните саке брендови на пазарот. Покрај тоа, Asahi Shuzo стои зад некои други производи од високата класа популарни кај колекционерите кои се подготвени да потрошат илјадници долари за шише.
Нивниот подвиг во вселената е повеќе од само уште еден обид да се направи редок саке. Јуецуки вели дека компанијата се надева дека овој вселенски проект ќе покаже како функционира ферментацијата во вселената, па можеби еден ден тие ќе можат да направат саке на Месечината.
Во некоја иднина, кога луѓето патуваат на Месечината како туристи, овој проект има за цел да создаде саке што може да се ужива и на Месечината, вели тој и додава дека се надева дека оваа технологија ќе им користи на идните вселенски туристи кои имаат склоност кон други видови ферментирани доброто на храната.
„Многу јапонски јадења, како што се нато и мисо, се ферментираат и оваа технологија би можела да се прошири на ова производство“, додава Јуецуки.
Компанијата развива опрема за правење саке во вселената, со планиран датум за лансирање до крајот на 2025 година.
(CNN)
(фото: Free Malaysia Today)