Цената на какаото, клучната состојка на чоколадото, драстично порасна оваа година, што ги поттикна аналитичарите да издадат нови предупредувања за екстремна нестабилност на цените. Фјучерсите на какаото, кои претходно достигнаа рекордно високо ниво од 11.925 долари за метрички тон, пораснаа за повеќе од 180% од почетокот на годината до денес.
Скокот доаѓа поради загриженоста поради неповолните временски услови и намалената понуда во Западна Африка, која произведува околу 3/4 од какаото во светот. Стратезите на холандската банка ING велат дека недостигот на пазарите на какао и кафе, заедно со временските неизвесности, веројатно ќе ги одржат цените нестабилни во текот на следната година.
Според податоците на Меѓународната организација за какао (ICCO), глобалниот пазар на какао забележа најголем дефицит во повеќе од 60 години во текот на 2023/2024 година. Овој дефицит се припишува на неуспесите на земјоделските култури во Брегот на Слоновата Коска и во Гана, најголемите светски производители на какао.
„Иако изгледите за пазарната година 2024/2025 изгледаат поповолни, останува загриженоста за временските услови во Западна Африка и неговото потенцијално влијание врз годинашниот принос“, велат ING во извештајот објавен на 11 декември.
„Прогнозите во моментов покажуваат дека производството во Западна Африка – кое сочинува повеќе од 70% од глобалното производство – малку ќе се зголеми. Сепак, поради неодамнешните неповолни временски услови, постојат ризици за овој принос“, додаде тој.
Петерсон предвиде дека цените ќе останат историски високи до следната година, што, според него, ќе биде потребно за да се ограничи побарувачката.
Од Рабобанк ги издвојуваат какаото и кафето како стоки од особен интерес за професионалните трговци, но предупредуваат дека пазарите за нив остануваат многу нестабилни и многу ризични.
(Bizlife)
(фото: Needpix)