Сложената врска меѓу цревните микроби и телото игра клучна улога во регулирањето на метаболизмот на мастите и холестеролот, покажаа неодамнешните наоди на научниците од Универзитетот Корнел во САД. Човечкиот микробиом еволуираше заедно со телото, промовирајќи заемни придобивки како што се апсорпција и варење на хранливи материи. Централно место во овој процес се жолчните киселини, произведени од холестеролот во црниот дроб и неопходни за варење на мастите. Додека научниците одамна знаат дека цревните бактерии ги модифицираат жолчните киселини за да го активираат рецепторот FXR, намалувајќи го производството на жолчката, студијата објавена на 8 јануари во списанието Nature идентификува уште еден критичен механизам.
Научниците сега открија дека цревните клетки произведуваат жолчна киселина метилцистеамин (BA-MCY), која го инхибира FXR рецепторот, стимулирајќи го производството на жолчката и метаболизмот на мастите.
„Нашата студија открива дека постои дијалог помеѓу цревните микроби и телото, што е клучно за регулирање на производството на жолчни киселини“, рече д-р Дејвид Артис, коавтор на студијата и директор на Институтот Џил Робертс за истражување на воспалителни болести на дебелото црево на Универзитетот Корнел.
Сега стана јасно дека жолчните киселини се повеќе од само дигестивни помагала.
„Тие дејствуваат како сигнални молекули, го регулираат нивото на холестерол, метаболизмот на мастите и многу повеќе“, рече д-р Френк Шредер, коавтор на гореспоменатата студија и професор на Институтот Бојс Томпсон на Универзитетот Корнел.
Лабораториите на д-р Артис и д-р Шредер ја покажаа централната улога на телото во оваа биолошка интеракција. Под заедничко раководство на д-р Тае Хјунг Вон, д-р Кристофер Пархерст и д-р Мохамед Арифуззаман, тимот користел нецелна метаболомика за да направи разлика помеѓу молекулите произведени од глувци и нивните цревни микроби. Тие открија BA-MCY молекули произведени од домаќинот, но зависни од присуството на цревни микроби.
BA-MCY демонстрираат нова парадигма, молекули кои не се произведени од цревни микроби, но сепак зависат од нивното присуство. Истражувачките експерименти покажале дека BA-MCY ги потиснува микробните сигнали кои го намалуваат производството на жолчни киселини, одржувајќи метаболичка рамнотежа.
Лековите не се секогаш неопходни, бидејќи холестеролот може да се намали на неколку начини. Кога цревните бактерии произведуваат многу жолчни киселини кои силно го активираат FXR, телото се спротивставува на тоа со создавање на BA-MCY, осигурувајќи дека системот на жолчни киселини останува избалансиран, објасни д-р Шредер. Зголемувањето на нивоата на BA-MCY во моделите ги намалило мастите во црниот дроб, а внесот на диетални влакна дополнително го зголемило производството на BA-MCY.
Поважно е тоа што BA-MCYs биле откриени и во примероците на човечка крв, што сугерира дека сличен механизам може да се појави и кај луѓето, додава д-р Арифуззаман.
Наодите од студијата укажуваат на потенцијални третмани за метаболички нарушувања како што се заболување на замастен црн дроб, висок холестерол и дебелина.
(Zimo)
(фото: Free Malaysia Today)