Ручекот во ресторан може да биде навистина незаборавно искуство, но и финансиски шок – во зависност од тоа каде ќе одлучите да се почестите себеси и вашата сакана. Во една европска земја оброк за двајца може да надмине 100 евра, но има земји кои нудат далеку поповолни услови.
Најскапиот оброк за двајца во ресторан е во европските земји – Исланд и Швајцарија, каде што таквата сметка надмина 107 евра, а најевтино место за вечера во ресторан е во Пакистан и во Бангладеш, повикувајќи се на јавно достапни податоци. Меѓу 120 земји во светот, просечната цена на ручек за две лица во ресторан била 42,5 евра.
Се покажа дека ручекот во ресторан е најскап во Исланд и Швајцарија, каде неговата цена е 116 и 120 евра, а потоа следи Камерун, каде ручекот за двајца обично чини 98 евра, во Данска таквиот трошок е обично 92 евра, во Барбадос е 87 евра, во Норвешка – 84 евра и во Белг.
Меѓу десетте земји со најскапи излети во ресторани се Ирска, Луксембург и Холандија, каде што ручекот за двајца исто така чини околу 78 евра.
Меѓу најевтините земји за одење во ресторан е Бангладеш, каде што ручекот за двајца во просек чини нешто повеќе од 10 евра. Потоа следува Пакистан, каде што ручекот за двајца чини 10,7 евра, а во Индија трошокот е 12,3 евра. Меѓу земјите на листата со првите десет најевтини земји се Непал и Боливија со по 16 евра, Киргистан 16,9 евра и Египет, каде што ручекот за двајца во ресторан обично чини нешто повеќе од 17 евра.
Многу ресторани во Москва почнаа да го ограничуваат времето за седење на маса на два, два и пол часа, па дури и помалку. Ова се прави, меѓу другото, за да се спречи растот на цените на храната, според експертите во угостителството, додавајќи дека економијата на рестораните функционира само ако имаат најмалку три смени гости на една маса во текот на вечерта. Во спротивно нема да заработат ништо. За жал, некои гости тоа го доживуваат како навреда.
Нагласуваат и дека два часа обично се доволни гостите да јадат и одморат. Рестораните не се анти-кафулиња, каде што се наплаќа време. Ниту, пак, се кафеани, каде што економијата е таква што се нарачува пијалок на секои половина час. Не се нарачува чинија макарони на секој час, објаснуваат тие.
(Bizlife)
(фото: Freepik)