Откриен нов начин да се збогати храната со железо

- Advertisement -

Околу 2 милијарди луѓе ширум светот страдаат од недостаток на железо, што може да доведе до анемија, нарушен развој на мозокот кај децата и зголемена смртност кај новороденчињата.

Американски истражувачи од Институтот за технологија на Масачусетс (МИТ) смислија нов начин за збогатување на храната и пијалоците со железо или јод, користејќи ситни кристални честички.

- Advertisement -

За да се справат со овој проблем, истражувачите на МИТ смислија нов начин за збогатување на храната и пијалоците со железо, користејќи ситни кристални честички. Овие честички, познати како метално-органски рамки или MOF, би можеле да се попрскаат врз храната, да се додадат во основни прехранбени производи како леб или да се додадат во пијалоци како кафе и чај.

Создаваме решение кое може беспрекорно да се додава во основни прехранбени производи во различни региони. Она што се смета за основна храна во Сенегал не е исто што и она што се смета за основна храна во Индија или САД, па затоа нашата цел беше да развиеме нешто што не реагира со самата храна. На тој начин, не мора да ја менуваме формулата за секој контекст и може да се вклучи во широк спектар на храна и пијалоци без компромис.“ вели Ана Јакленец, главен истражувач во Институтот Кох за интегративно истражување на ракот на МИТ

- Advertisement -

Честичките дизајнирани во студијата, објавена во списанието Matter, можат да носат и јод, друга клучна хранлива материја. Честичките би можеле да се адаптираат и за да носат важни минерали како цинк, калциум или магнезиум.

Многу сме возбудени за овој нов пристап и за она што го сметаме за нова примена на метално-органски рамки (MOF) за потенцијал за подобрување на исхраната“, вели Роберт Лангер, професор на Институтот Дејвид Х. Кох на МИТ и член на Институтот Кох.

- Advertisement -

MOF се состојат од метални атоми поврзани со органски молекули наречени лиганди за да формираат цврста, кафез-како структура. Во зависност од комбинацијата на избрани метали и лиганди, тие можат да се користат за широк спектар на апликации.

Во овој случај истражувачите дизајнирале MOF кој се состои од железо врзано за лиганд наречен фумарна киселина, кој често се користи како додаток во исхраната за подобрување на вкусот или зачувување на храната.

Оваа структура спречува железото да реагира со полифеноли, соединенија кои најчесто се наоѓаат во храна како интегрални житарки и јаткасти плодови, како и во кафе и чај. Кога железото реагира со овие соединенија, формира метален полифенолен комплекс кој телото не може да го апсорбира.

Структурата на MOF исто така им овозможува да останат стабилни додека не стигнат до кисела средина, како што е желудникот, каде што се разградуваат и го ослободуваат својот железен товар.

Истражувачите, исто така, одлучија да вклучат јод во нивната MOF честичка, која ја нарекуваат NuMOF. Јодизираната сол се покажа како многу ефикасна во спречувањето на недостаток на јод, и сега се во тек многу напори за создавање „двојно збогатени соли“ кои исто така содржат железо.

Во тестовите за стабилност на честичките, истражувачите открија дека NuMOF можат да издржат долгорочно складирање, висока топлина и влажност и врела вода.

За време на овие тестови, честичките ја задржаа својата структура. Кога истражувачите потоа ги дале честичките на глувци, откриле дека и железото и јодот станале достапни во крвотокот во рок од неколку часа по консумирањето на NuMOF-ите.

Истражувачите сега работат на основање компанија која ќе развива кафе и други пијалоци збогатени со железо и јод. Тие исто така се надеваат дека ќе продолжат да работат на двојно збогатена сол која би можела да се консумира самостојно или да се вклучи во основни прехранбени производи.

(Vidi hr)

(фото: Raw Pixel)

Сподели!
- Advertisement -