Дури и една чаша вино може да го зголеми ризикот од деменција, сугерира ново истражување. Студијата, објавена во списанието BMJ Evidence-Based Medicine, ги оспорува долгогодишните тврдења дека умерената консумација на алкохол може да го заштити когнитивното здравје.
Меѓународен тим научници анализирал здравствени и генетски податоци од 559.559 возрасни лица во Велика Британија и САД, на возраст од 56 до 72 години, кои ги пријавиле своите навики за пиење и биле следени до 15 години. Резултатите првично покажале крива во облик на U, при што ризикот од деменција е највисок кај оние кои не пијат и оние кои пијат многу, додека оние кои умерено пијат имале помал ризик.
Сепак, авторите на студијата тврдат дека оваа очигледна придобивка е погрешна. Многу од „неалкохоличарите“ се всушност поранешни алкохоличари кои престанале да пијат поради лошо здравје или рани знаци на когнитивен пад. Кога генетските записи на 2,4 милиони луѓе биле анализирани преку Менделова рандомизација (користејќи генетска предиспозиција за консумација на алкохол наместо самопријавување), кривата во облик на U исчезнала. Ризикот се зголемил во согласност со предвидената консумација, дури и на ниски нивоа.
“Нашето истражување го поддржува штетниот ефект на сите видови консумирање алкохол врз ризикот од деменција, без докази што го поддржуваат претходно предложениот заштитен ефект на умерената консумирање”, пишуваат авторите на студијата.
Авторите на студијата го потенцираат намалувањето на алкохолот како можна стратегија во политиките за превенција на деменција.
Други пак експерти велат дека ниту еден дел од студијата не може убедливо да докаже дека консумирањето алкохол директно предизвикува деменција. Но, таа се приклучува на голем број слични податоци што покажуваат поврзаност помеѓу внесувањето алкохол и зголемениот ризик од деменција, а основната работа во невронауката покажа дека алкохолот е директно токсичен за невроните во мозокот.
(Dnevnik.hr)