Инженерите на Microsoft развија технологија што би можела да реши еден од најголемите проблеми на модерните центри за податоци: прегревањето поради интензивно оптоварување со вештачка интелигенција. Новиот пристап користи микрофлуидика, или пумпање течна течност за ладење низ микроскопски канали врежани директно во силиконот на процесорот. Според првичните резултати, овој метод е до три пати поефикасен од традиционалните системи за ладење со „ладни плочи“.
Стандардните графички чипови во центрите за податоци моментално се ладат со метални плочи, кои ја пренасочуваат течноста за ладење околу пакетот со чипови. Проблемот е што овие плочи се физички одвоени од силиконот, така што нивната ефикасност има природни граници. Новиот систем на Microsoft овозможува течноста за ладење да дојде во директен контакт со „срцето“ на процесорот, што ја намалува температурата на силиконот за дури 65% за време на тестовите.
Инженерите пронајдоа инспирација за распоредот на каналите во природата, потпирајќи се на шеми како што се вените на листовите и крилјата на пеперутката. Моделите со вештачка интелигенција дополнително го оптимизираа протокот на течност за да го насочат ладењето кон најжешките точки на чипот. При тестирање на графичка картичка со симулирано работно оптоварување на Microsoft Teams, микрофлуидното ладење не само што поефикасно ја отстрани топлината, туку и отвори врата за понатамошно зголемување на работната фреквенција.
Microsoft планира да ја примени оваа технологија на своите чипови Cobalt и Maia, а во иднина и на сложени 3D-stacked процесори, кои се познати по проблемите со прегревање помеѓу слоевите. Компанијата сега работи со индустриски партнери за да ја направи микрофлуидијата широко прифатен стандард, а не само експериментална технологија.
Се очекува дека овој пристап би можел да им обезбеди на центрите за податоци значително поголема стабилност и долговечност, особено во ерата во која хардверот со вештачка интелигенција станува сè помоќен и побарувачки во однос на моќноста и ладењето, објавува .
(Live Science)