Кога е време за појадок, а кога за утринско кафе?

- Advertisement -

Утринското кафе – омилен ритуал на многумина, но лекарите ги караат пациентите токму поради овој ритуал. Добро е познато дека кафето не е најздравиот утрински „оброк“, но многумина не знаат дека не е ни најздраво да појадувате штом ќе ви се отворат очите.

Организмот е најмоќен во раните утрински часови, односно од пет до седум часот наутро. Многу луѓе не знаат дека токму во овој период работат нашите црева, односно дебелото црево. Препорачливо е веднаш да се испие вода, дури три децилитри, и да се оди на лесна прошетка. Секако, за многумина ова не е можно поради обврски, но би вредело да се прошета барем еден километар до работа.

- Advertisement -

Само затоа што многу луѓе не знаат дека дебелото црево работи најмногу наутро, тие пијат кафе – за да се разбудат. Сепак, кафето делува како диуретик и ја исфрла водата од телото – токму во времето кога на дебелото црево му е најпотребно.

Неколку часа подоцна, од седум до девет часот, прво е време за појадок, а потоа за кафе. Појадокот (идеално) треба да содржи овошје, протеини, здрави масти и јаглехидрати со низок гликемиски индекс. Можете да пиете кафе само по јадење.

- Advertisement -
Фото – Pixnio

Пиењето кафе на празен стомак може да предизвика повеќе штета отколку корист. Поточно, зборуваме за врската помеѓу нивоата на кортизол, хормонот на стрес. Телото произведува кортизол за да ни помогне да се разбудиме и да се справиме со стресот. Неговото ниво е највисоко наутро, помеѓу седум и осум часот.

Кога кафето се пие на празен стомак, нивото на кортизол дополнително се зголемува и го нарушува природниот ритам. Исто така, кафето на празен стомак влијае на дигестивниот систем. Може да предизвика горушица, иритација на цревата или дури и гастритис. Можеби најопасната работа е што може да влијае на нивото на шеќер во крвта, односно да го зголеми, а телото ќе ослободи гликоза.

- Advertisement -

Експертите, исто така, го привлекоа вниманието на фактот дека доза од три до четири кратки еспреса е добра за срцето, а кафето е добро само ако е скратено еспресо, додека долгите треба да се избегнуваат. Од друга страна, многу студии покажаа дека кафето има позитивен ефект и го намалува ризикот од дијабетес тип 2.

Студиите покажуваат дека пиењето четири шолји кафе дневно, околу два децилитри, е поврзано со намалување од 30 проценти на ризикот од развој на дијабетес.

Иако е личен избор да одлучите како и кога сакате да ја пробате таа прва шолја во денот, експертот препорачува мала ужина со вашето кафе, дури и ако не сте сосема подготвени за појадок. Ова помага во намалувањето на желудочната киселина произведена од кафето.

Ако се стремите кон оптимално здравје преку вашата рутина за пиење кафе, црното кафе е подобро, додека млечните производи или алтернативите на млечни производи со ниска масленост се исто така во ред. Кога станува збор за засладувачи, медот или јаворовиот сируп имаат повеќе придобивки од шеќерот од трска бидејќи е добро познат антиинфламаторен агенс во телото.

Сепак, сите овие опции ќе предизвикаат скок на нивото на гликоза во крвта, затоа бидете внимателни со вашето кафе наутро!

(НОва економија)
Фото – Free Malaysia Today

Сподели!
- Advertisement -