3 C
Skopje
среда, декември 2, 2020

Бројот на средношколци во Македонија се намалил за 15 илјади за само четири години!

Kabtel desktop

Бројот на ученици запишани во јавните средни училишта во Македонија е намален за 17,5% во период од четири години!. Од 85.038 ученици во учебната 2013/14 година бројот на ученици паднал на 70.139 ученици во учебната 2016/17, покажа студијата „Помалку ученици, поголеми трошоци: Како до потранспарентно трошење на јавните средства во средното образование?“ чии автори се д-р Мишо Докмановиќ, д-р Катерина Шапкова-Коцевска и д-р Дарко Спасевски.

„Она што прво паѓа в очи е дека во 2013 година во сите години – прва, втора, трета и четврта, во средното образование имало 85 илјади ученици, а во 2017 година – 70 илјади. Тоа значи дека бројот на ученици е намален за 15 илјади за само четири години“, рече проф. д-р Дарко Спасевски, кој констатира дека најголема причина за овој негативен тренд се демографските движења.

Во истражувањето, како што нагласи проф. д-р Катерина Шапкова-Коцевска, трошоците за јавните набавки се зголемени од 139.242.875 денари во 2014 година на 220.837.755 денари во 2016 година, односно за 58 проценти.

Проф. д-р Мишо Докмановиќ истакна дека прашањето за средното образование и понатаму ќе биде во доменот на истражување на Институтот за стратешки истражување и едукација. Тој истакна дека проектот „Будно око“ е насочен кон подобрување на следењето и пристапот до информации за трошењето на јавните пари во средното образование на Македонија. Во пракса платформата за  следење на трошењето на јавните средства во средното образование – www.budnooko.mk им овозможува на родителите, на средношколците, на медиумите и на други заинтересирани страни да го следат трошењето на јавните средства по разни основи од страна на средните училишта.

Истражувањето е подготвено во рамките на проектот„Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во  Југоисточна Европа“ (Accountability, Technology and Institutional Openness Network in South East Europe – ACTION SEE), финансиран од Европската Унија.

 

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •