7.6 C
Skopje
сабота, февруари 22, 2020

Дневни Архиви: јули 19, 2019

Националниот парк Маврово објави фотографија од две мечиња

По неодамнешните снимки на возрасен рис и волк, јавноста овојпат можеше да види две кафеави мечиња како талкаат низ шума. Фотографијата беше објавена на...

ВИДЕО: Овој лондонски паб е најетичкиот во светот

Овој лондонски паб ви овозможува да го направите светот подобро место за живот така што ќе јадете таму. Пабот The Green Vic се нарекува...

Овој автомобил може да вози по вода!

Ова е сигурно најзабавниот автомобил во светот кој го направил човекот. WaterCar може да вози и по копно и по вода. Ова амфибиско возило...

Димче Поповски: направивме иновативен систем за контрола на лифтови преку апликација. Ако се заглавите...

Првото микропроцесорско контролно управување за лифтови кое работи врз принцип на безконтактен систем е создадено во Битола, од компанијата за лифтoви ДАКА. Оваа компанија...

Aлгоритам за препознавање активности развиен на ФЕИТ победи на меѓународен натпревар

Алгоритам што користи сензорски податоци за да препознае човечки активности и да детектира паѓање обезбеди прво место за тимот на Факултетот за електротехника и...

Првиот брод кoј користи пластика како гориво ќе исплови во 2020 година

Пловејќи низ светот како офицер на трговска морнарица, Симон Бернард имал прилика да ги види размерите на загадување на океанот со пластичен отпад, кој...

Вебометрикс го објави најновото рангирање на универзитети, вклучени и македонските

Вебометрикс секоја година објавува по два извештаи за рангирање на Универзитетите во целиот свет. Оваа институција рангира преку 23.000 универзитети од целиот свет. Универзитетот Гоце...

Samsung почнува да произведува меморија прилагодена за вештачка интелигенција и 5G

Samsung објави дека почнал со масовно производство на првата меморија во светот која е прилагодена за 5G мрежи и вештачка интелигенција. Мобилното DRAM решение 12GB...

Papa John’s направи мини-пица за пчели

Светската популација на пчели опаѓа со драматичен интензитет, а во Обединетото Кралство веќе два вида на медоносни пчели исчезнаа локално. Со цел да се...

Законот за акцизи e одложен за ноември

Одложена е примената на новиот Закон за акцизи. Наместо од 15 јули, новите акцизни правила ќе важат од први ноември. Одложувањето, преку закон за изменување...

НАЈПОПУЛАРНИ