Македонија е мал производител на храна со расцепкани земјоделски стопанства, за да може да биде значаен фактор на глобалниот пазар.
Oгромни пространства со недопрена природа се голем потенцијал за органско производство кое е многу барано и добро платено во странство, а кај нас постепено се пробива како нутритивна можност за здрава исхрана.
На овој план заостануваме зад другите држави, најмногу поарди неинформираност и недоволни претпоставки од институциите. Ова беше речено на денешното предавање “Како да се сертифицираат производите за да бидат органски“, што го организираше едукативното здружение “Зелена берза“.
-Доцниме затоа што информациите слабо циркулираат. Од друга страна, нашиот земјоделец е долго време измачуван од разни проблеми, од откупни цени и ред други проблеми, така што, реално нема можност за правилно да размислува и да дојде до сигурни иформации за да научи што е тоа органско производство- рече Горан Колев, претставник на сертификациското тело “Процерт контрола“.- има одредени потешкоти, меѓутоа мислам дека луѓето не се доволно информирани и ако се повеќе информирани и ако добијат поголема информација, за нив ќе биде полесно- рече Валнетина Соколовска, претседател на Здружението за едукација на земјоделците “Зеленa берза“.
Производителите на органско производство, барем оние што се пионери во оваа област, велат дека тоа може да биде исплатливо, но бара многу труд и високи стандарди.
-Како што гледавме дека се бара мед, почнавме да го прошируваме пчеларникот и сега имаме 350 семејства. Работиме органски на повеќе локации околу Пелистер- рече Благој Јовчевски, пчелар од с. Дихово.
Дали и колку Македонија ќе може да биде фактор во органското производство, ќе зависи од многу претпоставки- покрај едукацијата, потребни се јасни и доследни критериуми за сертифицирање, сериозни контроли на квалитет и окрупнување.