Откриен ген поради кој луѓето цел живот патат од несоница

- Advertisement -


Холандски научници открија целоживотен генетски ефект кој предизвикува несоница и повикуваат на рана интервенција уште во детството. Неодамнешна студија спроведена во Холандија откри специфични ДНК крактеристики кои играат клучна улога во осетливоста на неосница.

Научниците спроведоа истражување во кое учествуваа 2.500 луѓе од времето кога била во мајчината утроба до 15-годишна возраст. Студијата откри дека поединци кои поседуваат генетски маркери поврзани со пореметување на спиењето се посклони на будење во текот на ноќта во периодо на адолесценцијата.

- Advertisement -

Спротивно на досегашните сознанија ограничени само на ворзасни луѓе, новото истражување покажува дека генот за „лошо спиење“ останува активен во текот на целиот живот. Научници од Универзитетскиот медицински центар Ротердам и Универзитетскиот медицински центар Ерасмус МС ја истакнаа важноста на раното откривање на проблемот со спиењето кај децата и ја нагласуваат потребата да се интервенира уште во детството за да се спречи потецијална доживотна несоница.

Тие собрале примероци од ДНК од 2.458 деца од Европа родени во периодот од април 2022 до февруари 2006 година и користеле крв од папокот и примероци земени кога децтаа имале 6 години. Мајките им дале информации за спиењето во различни фази, додека подгрупа од 975 тинејџери носеле уреди за следење на спиењето во текот на две недели.Анализата ја открила корелацијата меѓу високите резултати и упорните проблеми поврзани со несоницата, како што се будењето ноќе и тешкотиите со успивање во детството.

- Advertisement -

Научниците велат дека се потребни дополнителни истражувања за да се дефинира проблемот и да се превенира во детството. Нинвото откритие е документирано во спсианието Journal of Child Psychology and Psychiatry.

(Daily Mail)

- Advertisement -

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -