Нова кинеска технологија може да го претвори CO₂ во храна

- Advertisement -

Јаглерод во бонбони? Нова кинеска технологија би можела да го претвори CO₂ во храна со претворање на метанолот во шеќер. Кинеските истражувачи развија револуционерен метод за претворање на метанолот во бел шеќер – попознат како сахароза – без користење на обработливо земјиште или култури. Овој метод еден ден би можел да помогне да се претвори заробениот јаглерод диоксид во храна.

Новиот систем за биотрансформација не се потпира на одгледување шеќерна трска или шеќерна репка. И двете култури бараат огромни количини земја и вода. Наместо тоа, истражувачите користеле ензими за да го претворат метанолот, кој може да се направи од индустриски отпад или со хемиска обработка на јаглерод диоксид, во сложени шеќери.

- Advertisement -

„Вештачката конверзија на јаглерод диоксид во храна и хемикалии нуди ветувачка стратегија за справување со предизвиците поврзани со животната средина и популацијата, а воедно придонесува за јаглеродна неутралност“, напишале научниците.

Овој систем не само што произведува сахароза, туку може да се прилагоди и за да создаде други важни јаглехидрати, како што се фруктоза и скроб. Овие случувања означуваат голем чекор во производството на храна директно од хемикалии, заобиколувајќи го традиционалното земјоделство.

- Advertisement -

Студијата ја водел тим од Институтот за индустриска биотехнологија во Тјанџин, дел од Кинеската академија на науки (CAS). Тие користеле она што е познато како ин витро биотрансформација (ivBT), што е метод што гради корисни молекули надвор од живите организми користејќи ензими.

Сахарозата главно се собира од шеќерна трска во тропските земји и шеќерна репка во постудените клими. Иако Кина може да ги одгледува и двете, таа сè уште увезува околу 5 милиони тони шеќер секоја година за да ја задоволи својата годишна побарувачка од 15 милиони тони, според неодамнешната објава на CAS на WeChat.

- Advertisement -

Со оглед на тоа што земјоделството е под зголемен притисок од климатските промени и зголемувањето на населението, истражувачите итно бараат поефикасни и скалабилни алтернативи за одгледување храна. Производството на шеќер директно од метанол, кој пак може да се направи од јаглерод диоксид, е една таква алтернатива.

Системот не само што создаде сахароза за прв пат користејќи метанол, туку произведе и скроб користејќи помалку енергија од претходните техники. Научниците рекоа дека овој пристап би можел да функционира за широк спектар на сложени шеќери, не само за оние што се користат за засладување. Со прилагодување на истиот ivBT систем, тимот беше во можност да произведе и фруктоза, амилоза, амилопектин, целобиоза и целоолигосахариди. Овие јаглехидрати се користат не само во храната, туку и во фармацевтските и индустриските апликации.

Сепак, истражувачите исто така признаа дека е потребна уште работа пред овој метод да може да се користи во голем обем. Тие планираат да ја подобрат ефикасноста на ензимите и да го направат системот постабилен и поробусен за индустриска употреба.

Трудот беше објавен во Science Bulletin во мај.

(Interesting Engineering)

(фото: Pixabay)

Сподели!
- Advertisement -