Во лабораторија во југозападна Франција хемиски инженер зема шишиња безалкохолно вино свежо наточено од буриња, развиено за да ги задоволи новите потрошувачки трендови во Франција и низ целиот свет.
Токму во Гасконија, во регионот Жер, каде што вината имаат уникатни „ароматични профили“, стартапот Модерато, специјализиран за продажба на безалкохолно вино, пронајде кандидати за центарот, вели Себастијан Томас, коосновач на компанијата.
„Купувачите очекуваат вино со нула алкохол“, рече инженерот Ромен Лаер, задолжен за деалкохолизација во центарот Ches Sobré, кој се отвори во јуни.
Од селекција на серии до флаширање, објектот е создаден од стартапот Moderato и групата лозари Vivadur од Жерс. На овој пазар Moderato продава 50% од своите производи во Франција и 50% во странство во 15 земји, вклучувајќи ги Канада, Швајцарија, Данска и Обединетите Арапски Емирати, рече сосновачот на Moderato, Себастијан Томас. Moderato сака да воведе безалкохолно вино „во семејството на француската извонредност“.
Како се прави безалкохолно вино?
Процесите на винификација за деалкохолизирани вина не се фундаментално различни од оние за сите вина, вели енологот Фредерик Бен.
Во новото вино молекулите на алкохол се отстрануваат, а воедно се зачувуваат аромите на виното, користејќи посебен процес развиен за да се прилагоди на растечката привлечност на различен производ, рече Лаер. Подготвено како традиционално вино, алкохолот се отстранува со помош на нова алатка, развиена релативно неодамна, која користи процес на ладна дестилација, додаде хемискиот инженер.
„Ќе го намалиме притисокот во машината, а тоа ќе ја намали точката на вриење на алкохолот“, кој се отстранува на многу пониска температура отколку кај конвенционалната дестилација, додаде тој.
Со поминување низ неколку фази, вклучително и испарување на алкохолот, овој метод, за разлика од дестилацијата на собна температура, овозможува најдобри квалитети во деалкохолизираниот производ, вели Лаер, следејќи го процесот на компјутер. Енологот Бен вели дека отстранувањето на алкохолот ја зголемува киселоста на виното, која мора да се компензира со шеќерот во финалниот производ.
Винарската визба произведува околу 6.000 хектолитри оваа година и очекува да порасне за 50% годишно. Центарот за деалкохолизација е многу млад, но брзо се шири, веки директорот на винаријата, кој се надева дека ќе го зголеми производствениот капацитет на 80.000 хектолитри годишно.
Уникатни ароми
Дури и денес, и покрај угледот на француските вина и целата експертиза во Франција, континуираниот пад во текот на годините доведе до тешкотии во продажбата на вино. Забележувајќи дека постои напуштање на алкохолните пијалоци, особено кај младите, групата Вивадур започна да истражува производство на безалкохолни вина во 2023 година.
„Се запрашавме како би можеле да ја прошириме нашата работа и да го промовираме производството на лозарите“, рече Дупејрон.
Според извештајот од 2022 година на Националниот комитет на меѓупрофесионални организации за вина со ознаки за ознаки и IGP (CNIV), се очекува потрошувачката на вино да се намали за 25% до 2035 година, но се очекува глобалниот пазар за безалкохолни вина брзо да расте, достигнувајќи 5 милијарди долари во 2032 година, во споредба со 1,8 милијарди долари во 2022 година, според податоците од американската компанија Fact.MR.
(Bizlife)