Огромни поскапувања во рестораните на Јадранот

- Advertisement -

Разликите во цените на оброците од година во година стануваат сè поизразени, особено по воведувањето на еврото. Нова ТВ ги спореди сегашните менија со оние од претходните години во истите ресторани и откри дека зголемувањата на цените се огромни.
Анализата се базира на случаен избор на ресторани чии цени беа јавно објавени на Интернет, а со помош на архивирани менија, видлив е тренд на постојан раст. Иако цените не се променија драстично од минатата година, преминот кон еврото во 2023 година донесе забележителен скок.

На пример, на Хвар, омлет за појадок чинеше 11 евра во 2023 година, а денес чини 13 – зголемување од 18 проценти. Истиот ресторан ја зголеми цената на хамбургер од 13 на 15 евра, односно за 15 проценти. Во Задар, школките на пазарот скокнаа од 11,60 евра на 14,50 евра (+25%), додека туната со прилог се поскапи за повеќе од пет евра.

- Advertisement -

Пицата не е исклучок: вегетаријанската во Дубровник од 2021 година се зголеми по цена од 95 куни на 19 евра, а далматинската од 98 куни (13 евра) на 20 евра – дури 53 проценти повеќе. Во Ровињ, бургерот од туна и пржените лигњи за 2020 година скокна од помалку од 10 евра на околу 15 евра, а во Сплит, црното рижото од 11 на 19 евра, рамстекот од 19 на 29 евра и салатата од октопод од 10 на 18,5 евра – зголемување на цените од 50 до речиси 75 проценти.

Угостителите го оправдуваат зголемувањето на цените со поскапа храна и работна сила, но додека просечната плата во 2019 година беше малку под 9.000 куни (1.186 евра), денес таа е 1.451 евра – зголемување од 23,5 проценти, што е значително помалку од зголемувањето на цените на многу јадења.

- Advertisement -

Фото – Pixabay

Сподели!
- Advertisement -