- Advertisement -

Бербата на грозје во француските вински региони започна порано оваа година поради екстремните температури, а климатските промени се повеќе им се закануваат на приносите, напиша Франс Прес во понеделник.

Топлотните бранови и шумските пожари, исто така, доведоа до губење на земјоделските култури и лозјата, како и до посилно ширење на болести и штетници. Падот на производството би можел да биде драстичен, дури и до 50 проценти на југот на Франција во 2019 година, на пример, кога грозјето беше изгорено од топлотен бран.

- Advertisement -

Топлината, исто така, носи зголемување на болестите и штетниците на лозата поради влажноста. Ова беше случај во Жиронда, на југозападна Франција, во 2020 година, кога мувла ги нападна лозјата во Бордо, кои беа поплавени од обилни дождови во мај.

Почестите и поголеми шумски пожари, исто така, директно влијаат на лозјата, како што беше забележано на почетокот на август кога изгореа неколку стотици хектари во Од, на југот на Франција.

- Advertisement -

Бербата на грозје во Франција денес обично започнува три недели порано отколку во 1980-тите, објави Францускиот национален институт за истражување на земјоделството, храната и животната средина INRAE.

Максималните дневни температури за време на сезоната на одгледување грозје се зголемиле за околу 3°C од 1980 година, според студија на INRAE ​​објавена во мај.

- Advertisement -

Според студија објавена во 2024 година во списанието Nature Reviews Earth and Environment, ако глобалното затоплување надмине +2°C во споредба со прединдустриското време, 90 проценти од крајбрежните и низинските вински региони во јужна Европа би можеле да не бидат во можност да произведуваат квалитетно вино со економски одржливи приноси до крајот на векот. Зголемените температури, за кои научниците потврдуваат дека се влошени од климатските промени предизвикани од човекот, го забрзуваат растот и зреењето на грозјето.

Во Алзас, регион на истокот од Франција, бербата никогаш не започнала толку рано. Грозјето за кремантот од пенливо бело вино официјално започна во вторник, 10 дена порано од минатата година.

Периодите на берба зависат од регионот и видот на грозје, а се одредуваат според календарот на Националниот институт за потекло и квалитет (INAO). Во Шампањ на истокот од Франција, бербата официјално започна минатата среда. Копретседателот на винскиот одбор за тој регион, Давид Шатијон, рече дека и покрај пораната берба, во тој регион се очекува добра сезона.

Бербите започнуваат порано низ цела Франција. Од крајот на средниот век до 1988 година, тие обично започнувале околу 27 септември, според истражувањата што собрале податоци од 1354 година.

(Seebiz.eu)
Фото – Wikimedia.commons

Сподели!
- Advertisement -