Чоколадa. Момент на мир во напорен ден. И чувство на задоволство кое трае не подолго од неколку минути.
Во свет полн со обврски, рокови, екрани и стрес, сите ние ги бараме тие мали моменти на олеснување. Некои ги наоѓаат во шолја кафе, други на прошетка, а многумина – во коцка чоколадо. Слаткото како ритуал, награда, бегство од секојдневниот живот. Сепак, зад оваа секојдневна ситница лежи не толку мала приказна, бидејќи додека ние уживаме, планетата троши.
За да се создаде едно обично чоколадо од 100 грама потребни се просечно околу 1.700 литри вода. Оваа вода не може да се види, да се почувствува или да излезе од нашите чешми. Таа е вткаена во секоја состојка: во какаото, во шеќерот, во лешниците, па дури и во хартијата во која е завиткано чоколадото. Се нарекува виртуелна вода и е дел од секој производ што го користиме, особено храната што ја консумираме секој ден.
Главниот дел од потрошувачката доаѓа од одгледувањето какао – растение кое расте во тропските региони и бара огромни количини влага, топлина и внимание. Значи, чоколадото не е само сладок производ – туку е и жеден луксуз.
Мрежата за воден отпечаток наведува дека се потребни повеќе од 27.000 литри вода за да се произведе еден килограм какао во прав. Тоа е приближно количината што едно домаќинство ја користи за 3-4 месеци, а тоа е само една состојка.
Кога ќе се соберат сите процеси – од плантажата, преку транспортот и пакувањето, до полиците во продавниците – доаѓаме до заклучок дека чоколадото не е толку лесно како што изгледа. Носи сериозен еколошки отпечаток – особено во време кога планетата се бори со суши, недостиг на вода и климатски катастрофи.
Сè повеќе потрошувачи низ целиот свет бараат производи кои не се само висококвалитетни, туку и одговорно произведени. За среќа, постојат производители, како и малопродажни синџири, кои ја сфаќаат сериозно оваа одговорност.
Замислете сите ние само повремено да избираме чоколадо што доаѓа од одржлив извор. Колку литри вода би можеле да се заштедат? Колку плантажи би можеле да преживеат без да ја осиромашат почвата? Колку луѓе во синџирот на производство би имале подобри услови за работа?
Значи, следниот пат кога ќе застанете пред полиците и ќе посегнете по вашето омилено чоколадо – помислете на водата што не можеме да ја видиме. Можеби тогаш ќе изберете нешто што има и добар вкус и добра приказна.
Telegraf Biznis)