Швајцарски научници најдоа револуционерен рецепт за производство на чоколадо без шеќер

- Advertisement -

Чоколадото традиционално се произведува само од зрнoто од какао, додека остатокот се фрла. Но, научниците од Швајцарија пронајдоа подобар и поодржлив начин на производство, а тој не вклучува фрлање на „вишокот“, туку користење на целиот плод и тоа без додаден шеќер.

Чоколадото, развиено од научникот Ким Мишра и неговиот тим во престижниот Федерален институт за технологија во Цирих, вклучува ароматична пулпа од дрвото какао, сок и неговата лушпа, пренесува Би-Би-Си. Посебната карактеристика на новото чоколадо лежи во неговиот многу сладок сок со овошен вкус кој потсетува на ананас.

Користењето на целото какао дрво може да реши многу од проблемите на индустријата, од вртоглаво зголемување на цените на зрната какао до сиромаштија кај одгледувачите. Во Африка и Јужна Америка, фармерите ги продаваат своите зрна какао на големи производители на чоколади со седиште во богатите земји како Швајцарија.

Од следната година ќе мора да се гарантира целото какао што се увезува во Европската унија не доаѓа од места каде што се блокирале шумите заради одгледување на какао. Сепак, случаите на детски труд и уништување на шумите, особено во Африка, се толку вкоренети што е тешко да се избегнат. Се стравува дека некои производители, за да ги избегнат овие предизвици, едноставно ќе го преселат своето производство во Јужна Америка.

- Advertisement -

(Т-portal)
Фото – Pick-pik

Сподели!
- Advertisement -