Европскиот парламент (ЕП) гласаше за забрана на употребата на термини како „стек“, „колбас“ и „хамбургер“ за производи што не содржат месо.
Членовите на десницата го поддржаа предлогот со 355 гласа „за“ и 247 „против“, што би спречило употреба на етикети како „вегетаријански стек“ или „вегетаријански бургер“. Сепак, оваа одлука сè уште треба да се преговара со земјите-членки на ЕУ.
Предлог-законот, чија цел е забрана на етикети како „соин стек“, предизвика поделба дури и во рамките на десницата. Селин Имар, европратеник од Европската народна партија, кој ја покрена иницијативата, ја објасни мотивацијата:
- “Станува збор за транспарентност и јасност за потрошувачите и признавање на работата на нашите земјоделци”.
Од друга страна, германскиот европратеник Петер Лизе смета дека е „срамно“ што ЕП го губи своето време на „такви глупости“. Тој верува дека потрошувачите не се неинформирани:
- “Не смееме да ги сметаме потрошувачите за будали. Ако на пакувањето пишува „вегетаријански бургер“ или „вегетаријанска колбас“, секој може да одлучи дали да го купи или не”.
Француската индустрија за добиток и месо ја поддржува мерката. Тие тврдат дека со присвојување на името месо за маркетиншки цели, алтернативите на растителна основа „ги замаглуваат границите и го ослабуваат препознавањето на суров, 100% природен производ“.
Вегетаријанските производи слични на месо доживеаја процут во последниве години поради растечката загриженост на потрошувачите за здравата исхрана, благосостојбата на животните и намалувањето на нивниот еколошки отпечаток (со оглед на тоа што фармите за добиток се големи емитувачи на јаглерод диоксид).
Важно е да се напомене дека Европскиот парламент веќе отфрли закон на истата тема во 2020 година. Сепак, европските избори во 2024 година го променија партискиот баланс, доделувајќи повеќе места на десничарските и крајно десничарските европратеници, кои ја нагласуваат својата блискост со земјоделскиот сектор.
(Kamatica)
(фото: Flickr)