Кофеинот се чини дека има спротивен ефект од она што можеби мислите кога станува збор за срцето. Научници открија дека една шолја кафе дневно всушност го штити срцето од атријална фибрилација, состојба што може да доведе до мозочен удар и срцева слабост.
Истражувачи од Универзитетот во Аделаида во Австралија и Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско (UCSF) спроведоа рандомизирано клиничко испитување на 200 возрасни лица од Австралија, САД и Канада со атријална фибрилација за да ги тестираат ефектите на кафето врз овој неправилен срцев ритам.
Во период од шест месеци 100 учесници консумирале најмалку една шолја кафе или еспресо секој ден, додека другите 100 се воздржале од какво било кафе и кофеин. Тие биле континуирано следени, а секој случај на атријална фибрилација бил потврден со електрокардиограми и од клиницисти.
И она што го откриле ги изненадило дури и медицинските експерти вклучени во првото во светот испитување.
„Резултатите беа впечатливи. Спротивно на популарното верување, откривме дека луѓето што пијат кафе доживеале значително намалување на атријалната фибрилација во споредба со оние што избегнувале кафе и кофеин“, вели првиот автор, професор Кристофер Х. Вонг од Универзитетот во Аделаида и Кралската болница во Аделаида.
„Ова е изненадувачки бидејќи е спротивно на вообичаената претпоставка меѓу лекарите и пациентите дека кафето ги влошува нарушувањата на срцевиот ритам, како што е атријалната фибрилација. Лекарите отсекогаш им советувале на пациентите со проблематична атријална фибрилација да го намалат внесот на кафе, но оваа студија сугерира дека кафето не е само безбедно, туку веројатно и заштитно.“ додава тој.
АФ е неправилен срцев ритам што започнува во горните комори на срцето (преткоморите), спречувајќи ја крвта нормално да циркулира низ телото. Може да предизвика вртоглавица, замор и палпитации, но може да стане посериозна и да доведе до срцева слабост, мозочен удар, па дури и смрт. Милиони возрасни ја имаат оваа состојба долгорочно, што ги става во поголем ризик од висок крвен притисок, дебелина и други срцеви заболувања. А кофеинот е редовен на списоците со експертите за работи што треба да се избегнуваат.
Во испитувањето DECAF (Дали елиминирањето на кафето ја избегнува фибрилацијата), истражувачите откриле дека кофеинот резултирал со 39% помал ризик од повторна појава на атријална фибрилација во споредба со оние кои апстинирале – и тие имаат неколку теории за тоа зошто тоа би можело да биде случај.
„“, рече . „. Кафето ја зголемува физичката сс2а фибрилација Кофеинот е исто така диуретик, кој потенцијално би можел да го намали крвниот притисок и со тоа да го намали ризикот од атријална фибрилација. Неколку други состојки во кафето исто така имаат антиинфламаторни својства кои би можеле да имаат корисни ефекти.“ вели водечкиот автор Грегори Маркус, професор на Одделот за кардиологија на UCSF
„Бројот на луѓе со атријална фибрилација се зголемува, а ризикот од развој на состојбата се зголемува со возраста“, рече Маркус. „Нашата студија дава поголема јасност за ефектите од кафето со кофеин врз пациентите со атријална фибрилација и треба да ги промени медицинските совети што им ги даваме на пациентите.
Како што споменавме, кафето се смета за предизвикувач на атријална фибрилација, што можеби ќе треба да се ревидира врз основа на резултатите од ова големо испитување. Сепак, се смета дека состојбата е во голема мера предизвикана од фактори на животниот стил, вклучувајќи ја и исхраната, но може да биде резултат и на дебелина, апнеја при спиење, дијабетес и семејна историја на атријална фибрилација.
Иако истражувачите забележуваат дека кафето не е лек за атријална фибрилација, тоа всушност може да обезбеди некои придобивки и барем не треба да биде на црната листа или да се смета дека ја предизвикува состојбата.
(Vidi.hr)



