Почетна Тагови Народна банка

Таг: Народна банка

Народна банка за годинава проектира раст на БДП од 3,9 отсто...

0
Раст на бруто-домашниот производ од 3,9 отсто годинава и наредната година и 4 отсто во 2023, предвидува Народната банка во најновите макроекономски проекции.  Инфлацијата...

Нацевска: Намалувањето на основната каматна стапка очекуваме да придонесе за намалување...

0
Одлуката за натамошно монетарно олабавување, односно за намалување на основната каматна стапка, ја донесовме во услови на стабилни движења на девизниот пазар, умерена и...

Народната банка и Економскиот факултет при УКИМ ќе ги засилат заедничките...

0
Засилување на заедничките вложувања во економските истражувања и во унапредувањето на знаењата и вештините на идните економисти, како и на оние коишто ќе ја...

Народната банка ја намали основната каматна стапка

0
Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка вчера на седница одлучи основната каматната стапка да се намали за дополнителни 0,25 процентни поени, до...

Со поголема вклученост на жените до поголем потенцијал на економиите

0
Во Годишниот извештај за индексот на родова еднаквост во финансиските институции, којшто вчера го објави британскиот тинк-тенк ОМФИФ, е објавено специјално излагање на гувернерката...

Народната банка објави одговори на најчесто поставуваните прашања во јавноста во...

0
Народната банка постојано ги разгледува релевантните прашања во врска со крипто-средствата, вклучително и нивниот третман во глобални рамки. Имајќи ја предвид и актуелноста на...

НБ: Граѓаните сѐ почесто ги ползуваат придобивките од дигиталните канали за...

0
Заради согледување на движењата кај плаќањата, во услови кога навиките за начинот на извршување на плаќањата се менуваат заради влијанието на пандемијата на ковид-19,...

НБ: Пад на економската активност од 4,9% во 2020 година и...

0
Советот на Народната банка одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот Квартален извештај во чии рамки се вклучени и најновите макроекономски...

Народната банка ја отвори платформата Порта за иновации

0
Народната банка отвори Порта за иновации – платформа за комуникација со финтек-секторот. Основна цел на овој нов и значаен проект е да се поддржи...

Како најдобро да се поттикне развојот на финтек иновации?

0
 Kој е најсоодветниот начин регулаторите на финансискиот сектор да го поддржат развојот на иновативен финтек екосистем? На оваа тема се дискутираше на работилницата којашто...