-4 C
Skopje
недела, февруари 23, 2020

Дневни Архиви: август 20, 2019

Од Арктикот до Алпите – микропластиката е присутна насекаде

Во снегот од Арктикот, па се до Алпите се наоѓа големо ниво на микропластика, според студијата која ги поттикна научниците да предупредат за значителното...

Белград од 1 јануари ќе ги забрани пластичните кеси

Локалната власт на Белград од 1 јануари следната година ќе ги забрани пластичните кеси и тие нема да смеат да се нудат во малопродажните...

Авиопревозникот EasyJet создаде „летачки библиотеки“ во своите авиони

Авиопревозникот EasyJet лансираше библиотека од повеќе од 60.000 книги за своите авионски летови со повеќе од 300 авиони летово. Т.н Flybraries имаат за цел...

Автомобилот Roadster на Илон Маск го направи првиот круг околу Сонцето

Најчудниот објект во вселената сигурно е астронаутот Starman, кој веќе 557 дена седи зад воланот на електричниот автомобил Tesla Roadster и лебди во сончевиот...

За три години отсега на луѓето ќе им се пресадуваат свински срца

Научници тврдат дека во луѓето наскоро ќе може да се пресадуваат срца од свињи. Благодарение на напредокот со едитирањето на гените со методата CRISPR, во...

Овој јапонски град не создава речиси воопшто отпад

Овој јапонски град не создава речиси воопшто отпад. Во градот Камикацу се што може да се рециклира или да се реупотреби не се фрла....

Во јули се стопиле 197 милијарди тони мраз од Гренланд

Минатиот месец се случи второто најголемо топење на ледената покривка на Земјата во историјата. Во текот на јули се истопиле 197 милијарди тони од...

Заштита на децата во дигиталниот свет – Kaspersky Safe Kids и детски смарт часовници...

Македонски Телеком воведува алатки за заштита на децата во дигиталниот свет: Kaspersky Safe Kids и детски смарт часовници, достапни во Cool Kids, новата тарифа...

Шангај постави паметни корпи за отпадоци кои предупредуваат ако фрлите погрешен отпад во нив

Кинезите се досетиле за конкретно решение за дилемите каков отпад треба да се фрла во корпите за отпадоци ако на нив нема назначено ништо,...

На раб на изумирање се делфините, сомовите и дабарите

На светско ниво популацијата на слатководна фауна се намали за 88% од 1970 до 2012 година. Резултатите на студијата “Глобално опаѓање на слатководната мегафауна“...

НАЈПОПУЛАРНИ