Замислете ресторан во кој ве пречекува не позната ѕвезда-готвач, туку баба од Јапонија, Перу, Шри Ланка или Италија – сето тоа со престилка, топла насмевка и рецепт кој се пренесува со генерации. Ова не е сон, туку реалност на ресторанот Enoteca Maria во Стеonн Ајленд, Њујорк.
Овој уникатен ресторан, основан во 2007 година од Џоди Скаравела, е создаден како посветa на неговата покојна мајка и баба, Италијанките кои му всадиле љубов кон локалната кујна. Првично, кујната ја водеle исклучиво италијански калуѓерки, кои подготвуваle традиционални јадења од различни делови на Италија.
Сепак, идејата набрзо ги надминаla границите на една земја. Денес, Enoteca Maria собира баби од целиот свет, кои ја споделуваат културата, мирисите и вкусовите на нивното детство преку готвењето – од Узбекистан и Египет, до Тајван и Азербејџан.
Секој ден во овој ресторан е различен бидејќи се менува бабата-готвач, а се менува и националната кујна што ја презентира. И што е најважно, секое јадење е автентично, подготвено од срце, без претензии да биде тренди или „инстаграм-пријателски“. Токму тука лежи неговиот шарм.
Enoteca Maria не е само место за јадење, тоа е еден вид културен настан, место за средба на генерации, традиции и мириси на заборавени кујни. Гостите заминуваат со полни стомаци, но и со топлина во срцето, бидејќи ги хранела нечија баба.
Сега е снимен и филм за овој уникатен ресторан, насловен Nionnas, кој ќе има премиера на 9 мај годинава.
(Bizlife)
(фото: Facebook)