7 C
Skopje
петок, февруари 21, 2020

Економија

Kabtel desktop

Две нови услуги за јакнење на извозниот потенцијал од Западен Балкан

За многу претпријатија од шесте земји на Западниот Балкан (WB6), извозот претставува еден од начините да го прошират своето работење. Со цел да се...

Промоција на резултатите од потпроектите на винарските визби„Попова Кула“ и „Лазар“поддржани од Проектот за локална и регионална конкурентност

Денес, со традиционално закројување на лозјата по повод празникот Свети Трифун, винарските визби „Попова Кула“ од Демир Капија и „Лазар“ од Неготино...

Годинава околу 12 илјади невработени лица ќе се вклучат во активни мерки за вработување

Средства во износ од 1,4 милијарди денари издвои државата годинава за активни мерки и програми за намалување на невработеноста. Очекувањата се со...

Стопанската Комора бара мерки за поттикнување на извозот

Поттикнување на извозот во прехранбената и конзервната индустрија бара Здружението на прехранбен сектор и земјоделство при Стопанската комора. Мерките треба да биде=ат...

ФИТР: инвестиции од 2,2 милиони евра во технолошки развој за 33 компании кои аплицираа по скратена постапка на инструментот за технолошки развој

Триесет и три компании кои аплицираа по скратена постапка на Јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој на ФИТР ќе добијат...

Македонските граѓани и компани добиваат можност за дигитална идентификација

Со потпишување на овој меморандум се означува почеток на низа активности кои ќе треба да се спроведат од страната на Мастеркард и...

Дополнителен рок за доставување на апликациите за искористување на средства од Мерка 3 од ИПАРД 2 Програмата

По барање на заинтересираните странки, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, за дополнителни 15 дена го продолжи рокот за...

Македонија2025 доделува шест стипендии за кариерно усовршување на извршни директори и менаџери во САД

Исклучителна можност за врвна едукација на македонските извршни директори и менаџери преку менторство, вмрежување и практично учење Меѓународната невладина организација...

Лани фирмите добиле 7,5% повеќе поврат на ДДВ во однос на 2018

Минатата година фирмите добиле поврат на ДДВ од 402 милиони евра или за 7,5 отсто повеќе во однос на 2018 година или...

Со помош на Германија и Швајцарија го тестираме концептот на дуално средно образование

Kонцептот на дуално образование во моментов се спроведува како пилот проект во седум стручни средни училишта со учество на 11 домашни и...

НАЈПОПУЛАРНИ