Нова германска инвестиција од 65 милиони евра во Македонија

0
Германската компанија БМЗ ќе произведува батерии во Македонија. Договорот за инвестицијата од 65 милиони евра за 10 години беше потпишан денеска (4.09) во седиштето...

Финансиска поддршка за 289 компании, најмногу од метало-преработувачка индустрија

0
Потпишани се нови 289 договори по Законот за финансиска поддршка на инвестиции за 366 милиони евра инвестиции на компаниите За 2023 година пристигнаа рекордни 427...

Договорени три нови иницијативи за економски раст со Јапонската организација за...

0
Директорот на ТИРЗ Јован Деспотовски и претседателот на Јапонската организација за надворешна трговија JETRO договорија три нови иницијативи за економски раст, базирани на соработка...

Реакција на Стопанската Комора до Владата и Собранието за предложениот Закон...

0
Стопанската комора на Северна Македонија преку Клубот 100, упати допис до претседателот на Собранието, до премиерот и до министерот за финансии во кој ги...

„Теламон“ отвори нова фабрика во Скопје за производство на автомбилски делови

0
Со оваа нова производна единица реномираниот производител на делови за автомобилската индустрија “Теламон“ книжи вкупна инвестиција во државата од 8 МИО ЕУР Компанијата “Теламон –...

Нови 700 работни места во ТИРЗ од почетокот на годината

0
Продолжува растот на бројот на работни места и извозот во ТИРЗ, покажува редовната месечна анализа на Дирекцијата. Заклучно со мај, бројот на работни места...

Само 5% од македонските компании извезуваат-промената на оваа состојба е првата...

0
Извршните директори на најголемите компании – извозници од земјава и членовите на Националниот совет за извоз предводен од претседателот Бранко Азески денеска одржаа работен...

НБРМ: Растат и кредитите и депозитите!

0
Во декември 2022 година забележан е годишен раст на вкупните депозити од 4,9 отсто и на вкупната кредитна поддршка од 9,4 отсто при што...

„Магнамехатроникс“ ќе инвестира 40 милиони евра во ТИРЗ Штип и ќе...

0
Во Технолошко-индустриската развоја зона во Штип ќе се отвори нова фабрика, инвестиција на компанијата „Магнамехатроникс“ која дизајнира, развива и произведува автомобилски системи, модули и...

Светска банка ја намали прогнозата за економски раст на Македонија

0
Светска банка во најновиот Извештај за глобалните економски перспективи прогнозира раст на македонската економија од 2,4 проценти годинава, што е за 0,7 процентни поени...