16.8 C
Skopje
недела, мај 28, 2023

Економија

Kabtel desktop

Бизнисот има една алтернатива – или државата ќе помогне или ќе се затворат капацитетите!

Ова е критичен момент, па брзината на реакцијата е пресуден фактор за зачувување на макроекономската и на буџетската стабилност на државата. Комората...

Нов пакет мерки за бизнисот ќе се објават на 28 септември

Мерките веќе се финализираат, а нивна цел е задржување на конкурентноста на фирмите и на работните места Нов пакет...

Стандард и Пурс го потврди кредитниот рејтин на Македонија ББ минус

ПочетнаВестиСтандард и Пурс го потврди кредитниот рејтин на Македонија ББ минус ВестиЕкономијаМакедонијаТоп вести Стандард и...

Во ТИРЗ отворени над 1.100 нови работни места од почетокот на годинава

Само за еден месец во компаниите во зоните се отворени речиси 100 нови работни места, со што заклучно со јули, од почетокот...

Фајнанс тинк за сивата економија: се предлага намалување на трошоците за формализирање на сивите бизниси!

Владините политики треба да се фокусираат прво врз зголемување на придобивките од тоа еден микробизнис да биде формален, а потоа и врз...

Бројот на вработени во индустриските зони надмина 15 илјади

Нови 1000 вработувања во зоните само за шест месеци и постигнати договори за инвестиции од 240 милиони евра. До крајот на годината...

ЕБОР и донаторите поддржуваат 5.000 бизниси на Западен Балкан кои се управувани од жени

Финансиски и советодавни услуги за жени предпремачи за зголемување на потенцијалите Од 2014 година до денес, околу 5.000 компании...

На македонскиот пазар се лансираше p2p.mk – онлајн платформата која ве поврзува со инвеститорите

Презентирана пред македонската јавност првата P2P онлајн платформа која ќе го олесни пристапот до изворите за финансирање кој е еден од темелните...

„Фајненс тинк“ предвидува годишната инфлација од 9,7 отсто

Во првиот квартал од 2022, инфлацијата се искачи на 7.7 отсто на годишна основа, а растот на цените е движен од глобалните...

Најава за 1,7 милијарди евра инвестиции во автопати, дигитализација, инвестиции во човечки капитал

Во тек е амбициозна инвестициона агенда во инфраструктурни проекти во земјава. Инвестициите во патната инфраструктура од Коридор 8 и 10, автопатите Скопје-Блаце...

НАЈПОПУЛАРНИ