Почетна Тагови пластичен отпад

Таг: пластичен отпад

Нова технологија го претвора пластичниот отпад во гориво за авиони за...

0
Истражувачи од Државниот универзитет Вашингтон развија нова технологија која го претворља пластичниот оитпоад во гориво за авиони за само еден час. Методот е исплатлив...

Швајцарска компанија создаде платформа за следење на пластичниот отпад во целиот...

0
Компанијата Environmental Action (EA) со седиште во Женева, Швајцарија, лансираше дигитална датабаза со цел да се следи менаџирањето со пластичниот отпад во целиот свет....

Јахтата Manta ќе ги чисти океаните и ќе ја претвора пластиката...

0
https://www.youtube.com/watch?v=s4B43cE_toE Францускиот авантурист Иван Бурњон и неговиот тим од инженери дизајнираа јахта која ќе ја користи пластиката како гориво, а покрај тоа ќе го собира...

Владата на Австралија направи план за ставање крај на загадувањето со...

0
Австралиската федерална влада го лансираше националниот план за пластичен отпад National Plastics Plan, кој има за цел да се справи со пластичниот отпад во...

Откриено кои пластични шишиња најмалку и наштетуваат на планетата и на...

0
Загадувањето со пластичен отпад е глобален проблем, а голем дел од пластичниот отпад завршува во светските океани, каде што може да остави траги и...

Тропскиот рај Бали се дави во отпад

0
https://www.youtube.com/watch?v=7KKR4qDhCng&feature=emb_title Некогаш прекриени со кристално бел песок, плажите на Бали во последно време се претворија во депонии за тони пластика. Популарните плажи Кута и Џимбаран...

Ocean Sneakers се патики направени од пластичен отпад собран од океаните

0
Компанијата Koko Designs се занимава со производство на одржливи продукти и ја покрена иницијативата Ocean Tribe со цел да се намали пластичниот отпад од...

Норвешки стартап сака да гради куќи направени од 100% рециклирана пластика

0
Холандски стартап користи еден од најголемите светски проблеми за да реши друг проблем. Имено, мисијата на стартапот е да направи евтини домови од 100%...

Шпанска компанија ја претвора пластиката од океаните во прекрасна облека

0
Шпанската компанија Ecoalf го извлекува пластичниот отпад од водите во близина на Шпанија, Грција и Тајланд. Собраната пластика потоа се претвора во чипови кои...

Ocean Cleanup направи очила за сонце од пластиката собрана од Тихиот...

0
Great Pacific Garbage Patch е пловечки остров од отпад во Тихиот Океан. Неколку организации учествуваат во чистењето на тој дел и транспортирањето на отпадот...