Почетна Тагови обновливи извори

Таг: обновливи извори

Триесет отсто од производството на енергија во државава е од обновливи...

0
Триесет проценти од прозводството на електрична енергија во земјава се од обновливи извори, што е блиску до просекот земјите од ЕУ, рече денеска премиерот...

Европа минатата година произвела повеќе енергија од обновливи извори отколку од...

0
Европа полека ја намалува зависноста од фосилните горива, а еден извештај покажа дела минатата година на Стариот континент е создадена повеќе енергија од обновливи...

Шведска и Австрија ги затворија последните фабрики на јаглен

0
Европа штотуку ги доби втората и третата земја кои не користат јаглен. Шведска и австрија ги затворија своите последни фабрики на јаглен и се...

САД по прв пат во историјата произведе повеќе енергија од обновливи...

0
САД по прв пат годинава генерираше повеќе електрична енергија од обновливи извори отколку од јаглен. Во април годинава 23% од генерираната енергија во САД...

Шпанија се обврза до 2050 година целосно да се снабдува со...

0
Шпанската влада започна амбициозен план за промена на електроенергетскиот систем на земјата до 2050 година. Во обид целосно да ја декарбонизира својата економија, Шпанија...

До 2023 година во светот ќе бидат инсталирани еден трилион вати...

0
Светот ќе инсталира повеќе од еден трилион вати обновлива енергија во наредните пет години и модерната биоенергија ќе го предводи растот на обновливите извори,...

До 2030 година 72 милиони нови домови ќе користат соларна енергија

0
Како што климатските промени го менуваат начинот на кој живееме и не принудуваат да размислуваме како нашиот животен стил влијае врз планетата, се повеќе...

Блумберг: Половина од светот ќе се напојува со обновлива енергија до...

0
Новата годишна анализа на Блумберг именувана New Energy Outlook 2018 предвидува како ќе се развива пазарот на електрична енергија до средината на овој век. Анализата...

Heineken Hrvatska почна да произведува пиво на соларна енергија

0
Компанијата Heineken Hrvatska, на кровот на својот погон во градот Карловац инсталираше 1.380 соларни панели кои годишно ќе произведуваат околу 395.000 киловат часови електрична енергија,...

10,3 милиони вработени во индустријата за обновливи извори, 60% од нив...

0
За првпат, бројот на вработени во индустријата за обновливи извори на енергија помина 10 милиони, според податоците на Меѓународната агенција за обновлива енергија (IRENA)....