-7.2 C
Skopje
вторник, јануари 25, 2022
Почетна Тагови СО2

Таг: СО2

Канаѓани пронајдоа начин да ја намалат емисијата на CO2 – градат...

Канаѓани пронајдоа начин да ја намалат емисијата на СО2 и истовремено да изградат одржливи и еколошки домови. Тие пронајдоа начин да ја...

Модерни алхемичари го претвораат јаглерод диоксидот од воздухот во дијаманти

Отстранувњето на јаглерод диоксидот од атмосферата до неодамна беше решение за климатските промени. Тој процес е неисплатлив, мачен, но тоа нaскоро може...

Ешерихија коли која јаде CO2 може да не спаси од загадувањето

Опасната бактерија ешерихија коли, која ја откри педијатарот и бактериолог Теодор Ешерих, е една од главните врсти бактерии кои живеат во долниот...

Со производството на биткоин се создава повеќе CO2 отколку што испушта...

Основиѕте на биткоин се поставени пред десет години, кога анонимниот криптограф со псевдонимот Сатоши Накамото ја објави својата работа, во која ги изложи принципите...

Во иднина гориво ќе добиваме од воздухот!

Фосилните горива уште се најпопуларниот избор на енергија за возилата, авионите, бродовите, но и извор на материјали за повеќе производи кои ги користиме во...

Концентрацијата на јаглерод диоксид во воздухот сега е најголема во последните...

Според податоците на опсерваторијата Мауна Лоа на Хаваи, концентрацијата на јаглерод диоксид во воздухот сега изнесува 415 ppm, а научниците сметаат дека тоа е...

Научниците тврдат дека поради јаглерод диоксидот во воздухот стануваме се поуморни...

По прв пат научниците предупредуваат какви ефекти има растот на емисијата на штетни гасови врз когнитивната способност на луѓето, а едно истражување покажува дека...

Coca-Cola прави газирана вода со јаглерод диоксид заловен од атмосферата

Газираната вода е одличена за освежување, а сега има газирана вода која можете да ја купите и да придонесете за борбата против загадувањето. Valser,...

ЕУ до 2030 година ќе ја намали емисијата на CO2 од...

По тешки преговори, од Европската комисија соопштија дека преговарачите од земјите од ЕУ и Европскиот парламент се договорија дека до 2030 година ќе ја...

Рекордна концентрација на јаглерод диоксид во атмосферата

Светската метеоролошка организација соопшти дека минатата година растот на количината јаглерод диоксид во атмосферата беше 50% поголем отколку просечниот во текот на изминатите 10...

НАЈПОПУЛАРНИ