15.8 C
Skopje
вторник, октомври 4, 2022

ИКЕА ќе ја замени амбалажата од стиропор со пластика направена од...

Замислете да можеме да ја замениме сета амбалажа направена од стиропор со алтернативен материјал направен од печурки, која може да ја фрлите во градина...

Собите на овој хотел во Перу висат од карпа

Хотелот Skylodge Adventure Suits во Перу нема класични соби. Наместо еднокреветни, двокреветни соби или апартмани, вој хотел има капсули. Но, и тие капсули не...

Концепт-воз го чисти воздухот од СО2 додека вози

CO2 Rail, стартап од САД, планира да го исчисти јаглерод диоксидот од воздухот со својот модифициран воз додека патува по шините низ...

ВИДЕО: Иновативни турбини на ветар без перки

Овие турбини на ветар немаат никакви перки и сепак успеваат да ја претворат силата на ветрот во електрична енергија. Vortex турбините без перки создаваат...

Како да заштедите енергија и пари во куќа или стан?

Домаќинствата во Западен Балкан трошат приближно три пати повеќе енергија од европските земји што претставува товар за семејниот буџет. Различни иницијативи се...

Европската инвестициска банка од 2021 година натаму нема да финансира проекти...

Со почетокот на 2021 година сите компании кои работат со фосилни горива нема да можат повеќе да сметаат на поддршката од Европската инвестициска банка....

Растенијата произведуваат аспирин кога се под стрес

Нова студија објавена во весникот Science Advances утврди дека растенијата произведуваат лековити состојки кога се под стрес. Во студијата истражувачите користеле растение...

Холандска организација ја претвора пластиката од океаните во паркови на вода

Овие паркови на вода се направени од рециклирана пластика извадена од водите. Непрофитната организација <a href="http://<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FStartupSelfieOfficial%2Fvideos%2F715306192754907%2F&show_text=false&width=476" width="476" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0"...

Озонската дупка на јужната хемисфера е поголема од Антарктикот

Озонската дупка на јужната хемисфера е поголема отколку обично и го надмина по големина и Антарктикот, соопштија научниците. Службата на Европската унија...

Холандија ја доби првата велосипедска патека во светот направен од рециклиран...

Првата велосипедска патека во светот направена од рециклиран пластичен отпад од океаните беше пуштена во употреба во Холандија како дел од пилот-програма за слични...

НАЈПОПУЛАРНИ