25 C
Skopje
четврток, август 13, 2020

Дневни Архиви: март 11, 2019

Италија ќе мора да увезува маслиново масло

Италија наскоро би била присилена да увезува значителна количина маслиново масло поради падот на производството што е предизвикано од екстремните временски услови, предупреди климатологот...

Милиони Американци ги бришат своите профили на Facebook

Се чини дека сега се гледаат последиците на сите пропусти на Facebook, а тоа го докажува и најновото истражување, кое покажа дека се повеќе...

Дебитна картичка со вграден скенер за отпечаток на прст почнува да се тестира во...

Британската банка Natwest во април ќе почне да тестира нова NFC картичка за плаќање која има вграден сензор за отпечатоци на прст. Картичката ќе...

Вештачка интелигенција ги детектира крадците пред да украдат нешто

Јапонскиот стартап VAAK направи систем за вештачка интелигенција кој препознава однесување и може да детектира крадци во продавници според нивниот говор на телото. Оваа...

Од 80 милијарди од “Хоризонт 2020“ Македонија искористила 7,3 милиони евра

Од вкупно достапни 80 милјарди евра од европската програма „Хоризонт 2020“, домашните компании за седум години искористиле едвај 7,3 милиони евра. Долгите административни процедури,...

Кина планира да ја изгради првата соларна централа во вселената

Кина планира да ја изгради првата соларна централа во светот која ќе биде поставена во вселената со цел да обезбеди неисцрпен извор на чиста...

Ќе се воспостави државна програма за развој и поддршка на талентирани деца

Фондот за иновации и технолошки развој со поддршка на амбасадата на Обединетото Кралство во РСМ и УНИЦЕФ покрена иницијатива за поддршка и развој на...

ВИДЕО: Компанијата Steinway направи паметен клавир

Познатиот производител на клваири Steinway & Sons направи клавир кој го носи името "Spirio | r" и кој на музичарите им овозможува да ги...

Високи 55,3% од населението смета дека водата за пиење во земјава е чиста и...

Мнозинството граѓани (55,3%) сметаат дека водата за пиење во земјава е чиста и безбедна, како и дека нејзиниот квалитет е идентичен како и минатата...

Тевдовски: Во Законот за јавни набавки ги вградивме барањата на бизнис заедницата

Новиот Закон за јавни набавки ќе започне да се применува од 1 април годинава, со што ќе се види дали барањата на бизнис секторот...

НАЈПОПУЛАРНИ