Јадењето овошје и зеленчук е подобро за околината отколку јадењето месо и сирење, а новата студија објавена во вчера исто така покажа и дека црвеното месо има штетно влијание врз околината.
Научници анализирале околу 57.000 производи кои се продаваат во супермаркетите во Велика Британија и во Ирска во рамките на облека студија објавена во научното списание PNAS.
Истражувачите, кои се надеваат дека нивната студија ќе овозможи одржливо купување без да се жртвува здравјето, ги споредиле резултатите и со нутритивните својства на храната.
Замените за месото, млечните производи и за јајцата на растителна база имаат многу поголема корист за околината и за здравјето, се вели во студијата. Но, корист за околината може да имаат и некои помали промени. На пример, наместо лазањите да се подготвуваат со црвено говедско месо, може да се приготвуваат со пилешко или со свинско месо, или да се заменат со вегетаријански.
Ниту студии и претходно покажале дека црвеното месо, иако е извор на некои есенцијални нутритивни состојки, може да се асоцира со некои болести, на пример на срцето или на крвоносниот систем, па удира и со рак на дебелото црево.
Научниците открија и дека концентратот на сокови, газираните пијалаци и другите овошни сокови се меѓу производите кои најмалку влијаат на околината затоа што главно се состојат од вода, но нивната нутритивна вредност е мала. .
Лебот и останатите житарки приготвени како јадења или слатки имаат релативно ниско или средно влијание на околината. Истражувачите веруваат дека општо земено, колку поодржлива е храната, толку е подобра од прехранбена гледна точка.
Студијата го потврдува она што претходно извештаи веќе го установиле со анализа на поединечни состојки како овошје или црвено месо. Новина е тоа што новата анализа се однесува на производи составени од повеќе состојки, како сосови, готови јадења и сл.
Тоа бил комплицирано затоа што количината од секоја состојка се смета за професионална тајна, па не се откриваат вистинските детали. Само околу 3% од сите 57.000 производи кои се продавале во осум трговци со храна имале целосно наведен состав.
Затоа научниците развиле алгоритам базиран на неколку познати информации за проценка на производите кои се истражувале. За проценка на влијанието врз околината се земени предвид четири фактори: емисијата на стакленички гасови, користењето органичени водени ресурси, користењето земјиште и еутрофикацијата, односно збогатувањето на водените патишта и минерали и хранливи состојки.
(Zimo)