Сите знаат дека за да избегнеме дехидрација, треба да пиеме вода пред да почувствуваме жед, но тоа е тешко да се знае освен ако не носите посебен уред за носење што ќе ве предупреди.
Професорот Тарек Ал-Нафури и неговите колеги од Универзитетот за наука и технологија Крал Абдула (KAUST) во Саудиска Арабија го проучувале типот на капацитивни сензори што веќе се вградени во екраните на допир на паметните телефони што веќе ги имаме.
За да го демонстрираат концептот, истражувачите користеле ист тип на капацитивен сензор пронајден во екраните на паметните телефони, кој е способен да открие суптилни промени во влажноста на кожата. Кога врвот на прстот го допира сензорот, тој ги регистрира промените во капацитетот на кожата, мерејќи колку добро кожата складира електричен полнеж, што варира во зависност од нивото на хидратација.
Истражувачите сугерираат дека овие податоци на крајот би можеле да им овозможат на луѓето да ја следат нивната хидратација во реално време, без игли, уреди за носење или лабораториски тестови. Еден брз допир може да предупреди некој да пие вода или да надополни течности пред да почнат да се појавуваат симптоми како вртоглавица или замор.
„Ние предвидуваме секојдневно следење на хидратацијата во реално време, каде што корисниците едноставно го ставаат прстот на екранот на нивниот паметен телефон за да го проценат нивниот статус на хидратација“, вели авторот на студијата Соумија Сијуцеф, поранешен дипломиран студент во истражувачката група на Ал-Нафури.
За да ја потврди својата технологија, тимот на KAUST собра повеќе од 4.000 читања на прстите од луѓе кои или го празнувале Рамазан и постеле поголем дел од денот, или спортисти кои играле врвно фризби или вежбале во теретана. Тие обучија модели за машинско учење за да ги преведат малите промени во спроводливоста на кожата во мерка за содржината на вода во телото.
Кога бил ставен на тест, системот покажа импресивни резултати, прецизно правејќи разлика помеѓу хидрираните и дехидрираните состојби до 92% од времето кај спортистите и 87% кај лицата кои постат.
Истражувањето е опишано во труд објавен во весникот IEEE Sensors Journal и може да се најде на овој линк.
(Vidi.hr)
(Freerange Stock)